Публикация

Вегетарианките задължително трябва да приемат желязо по време на бременност

Вегетарианките задължително трябва да приемат желязо по време на бременност

Д-р Вася Георгиева е специалист по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен. С нея разговаряме по темата за анемиите в следствие на дефицит на желязо.

 

Кои са най-честите причини за липсата на достатъчно желязо при някои жени?

 

Липсата на желязо през бременността е логична, защото бебето взема от това на майка си. Затова до края на бременността много от жените са с железен дефицит. Когато става въпрос за близнаци там положението е още по-тежко, защото бебета са две. В такива случаи железният дефицит е по-силен и се проявява по-рано.

 

При кърмещите също се наблюдава недостиг. Когато пуснем изследване на кръвна картина на 30-я ден след раждането, често се вижда железен дефицит. Това е, защото те не са компенсирали загубите по време на износване на плода. Освен това през първите 6 месеца кърмата е бедна на желязо.

 

Когато става въпрос за жени, които не са бременни, най-честата причина е обилно кръвотечение при месечната менструация. То обикновено е причинено от наличието на миоми на матката и ендометриоза. Има жени, които са с по-обилно кръвотечение заради генетична обусловеност. При някои има по-високи нива на естрогени, което предразполага към по-голяма кръвозагуба.

 

Каква е ролята на желязото при бременност?

 

Ролята е огромна, защото една анемия намалява способността на кръвта да пренася кислород. Ако бременната има желязодефицитна анемия и не се лекува, има проблеми и при майката, и при плода. Бебето може да изостане в развитието на растежа си, а от това страдат всичките му органи и системи. Жените пък нямат сила, оплакват се, че не могат да свършат нищо и дори не могат да се вдигнат от леглото. Ето защо трябва да се поддържа един добър хемоглобин – над 110.

 

Колко често се среща този дефицит бременните и кърмещите жени?

 

В началото на бременността не чак толкова, но с напредъка това се променя. Обикновено през първите месеци желязо дефицита се среща при една на четири жени, а в края – при всяка втора.

 

Какви са симптомите на липсата на желязо и как може човек да ги разпознае?

 

Жената може да има умора и отпадналост, но да не знае каква е причината. Особено при тези, които ще раждат за първи път. Някои се оплакват, че им се чупят ноктите, а косата им капе.

 

При бременните се пускат контролни изследвания през опреден период. Това става при зачисляването в третия лунарен месец, в петия и накрая в осмия. Така се хващат ниският или граничният хемоглобин.

 

Колкото до тези, които не са бременни, обикновено това състояние се разпознава от личния лекар или хематолог, след направено изследване. След това те ги препращат при акушер-гинеколог за лечение.

 

Какви са препоръчителните дневни дози желязо и как може да ги набавим?

 

При бременните включваме профилактичния прием на желязо, още в началото. Става въпрос за комбинирани препарати с витамини и минерали, какъвто е Ферофолгин.

 

Може ли да се набавят тези количества чрез храненето?

 

Храненето не влияе много. Дори да препоръчаме да яде месо и зеленолистни растения като коприва и спанак, ефектът е слаб. Моят учител казваше, че жената трябва да изяде една каруца с коприва, за да си вдигне желязото. Няма ефект от начина на хранене. Има значение препаратът, съдържащ желязо, който приема.

 

Сериозен проблем с липсата на желязо има при вегетарианките, защото не ядат месо, дори по време на бременността, а то се съдържа основно в него. При тях този дефицит е постоянен и става много сериозен по време на бременността.

 

Споменахте, че е добре да се приемат различни витамини, заедно с желязото?

 

Ферофолгин, освен желязо, съдържа витамините С, B6, В12, D и фолиева киселина. Причината е, че анемиите често са съчетани и освен липса на желязо, може да има и недостиг и на тези витамини.

 

Витамин D е мощен имуномодулатор. Той предпазва от инфекции и спомага за развитието на костите и зъбите на бебето. Скорошно голямо проучване на Българското дружество по ендокринология показа, че нивото му е много ниско при българската популация от бременни жени. Това е много интересно, защото ние сме топла страна и би трябвало да има значение това, че се печем на слънце. Няма яснота засега каква е причината за този дефицит у нас.

 

Изписваме приема на фолиева киселина още 3 месеца преди зачеване. Идеята е да предотврати синдром на Даун и дефекти на невралната тръба. Дефицитът на фолиева киселина обикновено е съчетан с липсата на В12. Той може да се открие при изследването на т.нар. тромболфилии, заради проблем в един ензим, който я метаболизира. Ако не се даде адекватно количество има опасност от спонтанен аборт.

Витамин В6 има значение за образуването на червените кръвни клетки и влияе благоприятно върху нервната система.

 

Витамин С подобрява усвояването на желязото и засилва имунната система.

 

Какъв е приемът на Ферофолгин?

 

Той представлява прахче, което се слага под езика. Жените казват, че е вкусно, а това е важно, защото в началото на бременността може да им се гади. Въпреки, че желязото е 15 мг, дозата е направена по специална формула и организмът усвоява достатъчно количество. Ето защо се препоръчва по едно прахче на ден за бременните.

 

Наблюдението ми е, че има ефект върху хемоглобина и жените се чувстват добре. Ако хемоглобинът е много нисък – 60 или 80, какъвто е често случаят при обилното кървене, може да се взимат и по две прахчета.

 

При силна менструация тези препарати възстановяват ли нормалното кръвотечение или просто регулират загубата на минерали и витамини?

 

Те единствено коригират дефицита на желязо, а не намаляват силата на кървенето. Ако причината е миома или ендометриоза, лечението трябва да е в тази насока, за да се регулират нещата.

Коментари