Публикация

След боледуване или ваксинация: Бърз тест за вирус неутрализиращи антитела

След боледуване или ваксинация: Бърз тест за вирус неутрализиращи антитела

Лаборатория „ЛИНА“  въведе  нов  бърз скринингов тест, който показва наличието на вирус неутрализиращи антитела  срещу SARS-CoV-2. Той е подходящ както за преболедували COVID-19, така и за имунизирани. С него може  да се прецени дали  пациентът има образувани полезни антитела,  които блокират навлизането на вируса в клетките.

Резултатът е готов до края на работния ден или на следващия. Той се отчита като положителен и отрицателен. Цената на изследването е 23 лв., таксата манипулация е 2 лв.

 

За кого е подходящ тестът?

 

- Пациенти, които вече имат количествено установени антитела срещу COVID – 19,

- Пациенти,  които са  преболедували COVID-19 и са минали най-малко 40 дни от началото на заболяването,

- Пациенти, които са ваксинирани и са минали най-малко 2 седмици от приложението на втората доза ваксина.

 

Къде се извършва тестът и каква проба е необходима?

За изследването е необходима кръвна проба. Пациентите могат да посетят всеки от самостоятелни филиали на лаборатория „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен (адресите вижте тук).

 

Как антителата блокират COVID-19?

 

SARS-CoV-2 съдържа няколко структурни протеина, като с най-голямо значение е спайк протеинът (S). Той е отговорен за свързването с АСЕ2 рецепторите по повърхността на клетките ни. Това разпознаване и свързване се осъществява чрез  структура, наречена  рецептор свързващ  участък (RBD),  която е част от спайк протеина. Благодарение  на това, вирусът навлиза в клетките, което води до неговото намножаване и съответно до развитие на заболяване.

 

Инфекцията SARS-CoV-2  предизвиква имунен отговор, който включва образуването на множество различни антитела срещу спайк протеина. Всички те повлияват в различна степен свързването на SARS-CoV-2  с клетките, но само тези, насочени срещу  рецептор свързващия участък (RBD),  са способни да го блокират изцяло. 

 

Нововъведеният скринингов тест за вирус неутрализиращи SARS-CoV-2 антитела  установява наличието именно на тези биологично активни антитела,  които най-ефективно  неутрализират  способността на вируса да навлиза в клетки  т.е. предотвратяват способността на COVID – 19  да заразява.

 

 

Коментари