Публикация

Спазването на строги диети и пушенето крият риск от ранна менопауза

Спазването на строги диети и пушенето крият риск от ранна менопауза

Климактериумът е преходен, физиологичен период в живота на жената, който свързва репродуктивната й възраст със старостта. През него овулацията се преустановява и рязко спада продукцията на полови хормони от яйчниците. В тялото настъпват и редица нехормонални промени, някои от които може да не са съвсем приятни. Добре е обаче да знаете, че има много неща, които можете да направите, за да преминете по-лесно през този етап от живота си и да бъдете щастливи и удовлетворени!


Климактериумът продължава няколко години и се дели на следните три фази:

 

  • пременопауза - обхваща периода преди менопауза, през който се понижава овариалната активност. Настъпва постепенно и може да трае до 10 години. Клинично се проявява с нередовни менструации, неправилни маточни кръвотечения, намален фертилитет и редица още оплаквания.
  • менопауза - включва времето от последното регулярно менструално кървене до 12-ия месец след него.
  • постменопауза - фаза, свързваща последната менструация с най-крайния жизнен етап – старостта. Яйчниковата функция затихва напълно.

„Няма категорични данни, че групата нераждали навлиза по-рано в менопауза“, казва д-р Жанин Даскалова, акушер-гинеколог, МЦ „Полимед”, МЦ „Имани“ и МЦ „Сигмамед” – София.

Д-р Жанин Даскалова
Д-р Жанин Даскалова


От думите й става ясно, че пpoцecът нa бъpзo изчepпвaнe нa яйчниĸoв

итe peзepви зaпoчвa пpиблизитeлнo около 13 гoдини пpeди oĸoнчaтeлнoтo cпиpaнe нa мeнcтpyaциятa. Докато при пациентки с висок мултипаритет (повече от 5 родени деца) е установено по-късно навлизане в менопаузата.


„Според повечето научни съобщения тя настъпва средно на 50,8 - 51,5 години и в тази възраст попадат над 80% от жените.

 

Като преждевременна патологично настъпила менопауза се счита тази, при която окончателното прекратяване на менструацията е преди 40-ата година, а за късна менопауза говорим, когато това стане след 55-годишна възраст“, пояснява д-р Даскалова.

 


Причините за рано настъпване на менопаузата са много


Влияние могат да окажат генетични фактори, автоимунни болести, начинът на живот.
„При недоимъчно хранене и спазване на строги диети, както и при пушачките нараства възможността с до 1-2 години по-рано от очакваното да се навлезе в менопауза“, подчертава акушер-гинекологът.


Наднорменото тегло също е фактор

„Конституционно“ свързаните телесна маса и склонността за натрупване на мастна тъкан между 40 - 60 години оказват влияние върху възрастта на настъпване на менопаузата. С постепенното отпадане на овариалната функция се увеличава относителният процент на естрогените, синтезирани от периферната (мастна, мускулна) тъкан по пътя на т. нар. екстрагландуларна ароматизация. Така че при дами с по-висок body mass index менопаузата настъпва по-късно спрямо жените с недоимъчно хранене, пояснява специалистът.


Менопаузата може да настъпи преждевременно и при:

  • прилагане на противотуморна химиотерапия и лъчетерапия в областта на малкия таз;
  • оперативно отстраняване на яйчниците преди достигане затихване на тяхната функция.
  • кратък интервал между менструалните цикли (под 25 - 26 дни).

Ако нарушенията в менструалния цикъл започнат далеч преди 50-годишна възраст, се налага извършване на лабораторни изследвания, за да се прецени каква е причината за нарушенията. За да се потвърди менопауза или перименопауза, се правят кръвни тестове за измерване на нивата на естроген и фоликулостимулиращия хормон (FSH).
Освен промяна в менструалния цикъл,


има признаци, които точно подсказват приближаването на менопаузата


Това са горещи вълни, нощни изпотявания, главоболие, световъртеж, напрежение. Нерядко се наблюдава емоционална лабилност, раздразнителност, нарушения в паметта и/или концентрацията, понижена работоспособност, депресия. Могат да настъпят метаболитни нарушения. Жените често се оплакват от влагалищна сухота, сексът става неприятно изживяване.

 

Признажи за менопауза


От дефицита на хормони се появяват и други промени в организма на жената. Един от най-сериозните проблеми е остеопорозата. Тя не настъпва изведнъж, а постепенно. Заболяването се развива с различно темпо според индивидуалните особености.


При около 40-50% от жените поради тежестта на оплакванията се преминава към терапевтична намеса. Това става, разбира се, след преглед при лекаря и щателна анамнеза. Д-р Даскалова обяснява, че е необходимо да се извърши обследване на гърдите, съчетано с образна методика и измерване на артериалното налягане. Правят се кръвни тестове. Получената информация помага на наблюдаващия гинеколог да определи риска от развитие на определени заболявания постменопаузално.


Ако се започне хормонално лечение, е необходимо да се правят системно гинекологични прегледи, да се следят в динамика лабораторните показатели. По преценка жената може да бъде насочена към много други тясно профилирани специалисти (мамолог, ендокринолог, невролог, нефролог, уролог, ревматолог).


„При контраиндикации за субституиращо лекарствено лечение с естрогени или естрогестагени се прилагат алтернативно фитопрепарати за 3 - 6 месеца“, подчертава специалистът и допълва, че може да се включат невротропни невропротектори, подходящ диетичен режим, витамин A и витамин E, а понякога седативи и транквилизатори.


За щастие има начин симптоми като сухота и парене да бъдат лесно преодолени


„Един от често прилаганите сравнително ефикасни методи при вулво-вагиналните симптоми по време на менопаузата е локалната терапия с фитоестрогени. На фармацевтичния пазар е наличен голям избор от продукти. Но в последно време все повече акушер-гинеколози, в това число и аз, залагаме на „Вагилакт“ като първо средство на избор. Заради комплексите му качества: богат и балансиран състав, квалитетност, склонност към отлична абсорбция на влагалищните стени, много добро бързо и трайно копиране на оплакванията и не на последно място - изгодната му цена“, казва д-р Даскалова.


Всяка вагинална таблетка съдържа 3 идеално съчетани задължителни компонента, за да може да се постигне оптимално влагалищно микробно равновесие:

  • стандартизиран екстракт от соеви кълнове (фитоестрогени) - 18 мг;
  • Lactobacillus acidophilus - 500 милиона CFU;
  • млечна киселина (60%) - 15 мг.

Механизъм на действие: соевите изофлавони (фитоестрогени) стимулират образуването на млечна киселина във вагиналната лигавица, като упражняват своя ефект, свързвайки се с естрогеновите рецептори. Естрогеновите рецептори са два вида - рецептори-α и рецептори-β. Повечето фитоестрогени имат по-висок афинитет към β-естрогеновите рецептори. При разграждането на всяка таблетка Vagilact във влагалището в продължение на пет минути се освобождават млечно-кисели бактерии, като по този начин нивото на pH се понижава до 4-4,5; растежът на патогенна флора е стопиран; подпомага се възстановяването на нормалното състояние на локалната екосистема и се повишава еластичността на влагалищните стени.


Как да преминем по-лесно през менопаузата - съветите на специалиста


„Започнете с консултация при доверен гинеколог, който може да държи здравето Ви под контрол, с Вашето главно участие, разбира се. Разхождайте се, спортувайте, правете упражнения, за да държите опорно-двигателния си апарат в тонус, както и сърдечносъдовата си система.


Задоволителният сексуален живот е ключов за самочувствието. Освен това вече няма защо да се притеснявате от нежелана бременност и можете да се насладите на отношенията си с Вашия партньор“, изтъква д-р Жанин Даскалова.


Тя препоръчва още вредните навици - консумация на алкохол, кафе, прием на тестени, мазни и пържени храни, „бързи” въглехидрати, да се сведат до минимум.


И още:

  • Пийте достатъчно вода, консумирайте пресни плодове и зеленчуци, продукти, богати на фибри, влакнини, фитоестрогени, витамин A и витамин Е.
  • Осигурете си спокойствие и качествен сън;
  • Правете нещата, които обичате и които Ви вълнуват;
  • Споделяйте колкото се може повече мигове с любимите хора;
  • Намерете си хоби.

„Разковничето към преодоляване на този етап в живота е в личното Ви самочувствие, усещането за удовлетвореност, щастие и благополучие. Вие можете да постигнете всичко това, стига да искате!“, допълва опитният акушер-гинеколог.

Коментари