Публикация

Лекари и пациенти срещу пределната възраст за ин витро

Пределната възраст от 43 години за подлагане на ин витро процедура е прекалено ниска и трябва да се повиши.


Около това мнение се обединиха лекари и пациенти по време на кръгла маса през уикенда, организирана от сдружение „Зачатие”, посветена на проблемите в нормативната уредба при извършване на асистирана репродукция.

В момента законът забранява на жени над 43 години да се лекуват чрез ин витро дори и при частно финансиране на процедурата.

В дискусията участваха представители на всички водещи клиники за ин витро лечение, директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева и д-р Емилия Ташева, началник отдел „Методология на медицината” в Министерството на здравеопазването.

Сдружение „Зачатие” съобщи, че Комисията за защита от дискриминация е установила нарушение в тази забрана след жалби на пациенти. Посочено беше и че в почти всички страни от ЕС подобна възрастова забрана няма или пределната възраст е до 47-50 години.

По време на дискусията доц. Атанас Щерев от АГ болница „Д-р Щерев” заяви, че по данни на Националния статистически институт за миналата година над 970 жени между 40 и 45 години в България са родили здрави деца.
Над 50 са жените над 45-годишна възраст, които са станали успешно майки през 2009 година.

Участниците в кръглата маса се съгласиха, че решението за ин витро трябва да става индивидуално и по преценка на медицинските специалисти.
Те ще изпратят до министъра на здравеопазването предложение за сформиране на работна група от лекари, пациенти и представители на държавните институции, която да изготви предложение за промяна на наредбата в най-кратък срок.

Коментари