Публикация

Интимно здраве – къде най-често грешат жените

Интимно здраве – къде най-често грешат жените

Интимната хигиена е важна част от грижата за тялото. Тя е нещо деликатно, за което много жени се притесняват да говорят открито дори с лекар. Когато тя се провежда неправилно или е занижена, има опасност да възникнат раздразнения, да се провокира появата на инфекции, които са придружени от неприятни и болезнени симптоми и тежки усложнения.


По принцип влагалището и половите органи на жената се защитават от млечнокиселите бактерии (лактобацили), които произвеждат млечна киселина. В нормалната влагалищна флора лактобацилите са доминиращите микроорганизми (до 95%). Те създават кисела среда, която не позволява да се развиват патогенни бактерии.


„Тази естествена бариера не трябва да бъде нарушавана насилствено. Честото промиване на влагалището води точно до това – измиват се естествените млечнокисели бактерии и на тяхно място започват да прорастват различни болестотворни. Влагалището не трябва да се промива, ако това не е назначено от лекар, ако няма някаква специална причина за това. Вагиналната промивка не е средство за поддържане на хигиена“, казва д-р Красимир Недялков, онкогинеколог, началник на отделение в Първа АГ болница „Св. София“.


По думите му като хигиенни средства могат да се използват интимните гелове и шампоани, но само за външно измиване.


Фактори, които могат да нарушат микрофлората на влагалището

 

и да застрашат неговата защита, са още:

  • внасянето на някаква външна инфекция, която е достатъчно вирулентна, за да може да преодолее млечнокиселите бактерии. Това става най-често при интимен контакт със заразен партньор.

„Най-тежките колпити, възпаления на влагалището, се получават при жени, които правят анален секс, защото най-зловредната флора от дебелите черва се прехвърля във влагалището. И тогава няма спасение, на практика не се лекува. Винаги остава едно течение. Или ако може да се излекува, става твърде трудно“, пояснява акушер-гинекологът.

  • прилагането на антибиотици – заедно с вредната, те унищожават и естествената и полезна млечнокисела флора;
  • възрастта и липсата на хормони, естрогени.

„Тогава млечнокиселите бактерии, които се хранят от въглехидратите, произведени от клетките на влагалището под въздействие на хормоните, започват да губят възможността да се хранят и да произвеждат млечна киселина. По тази причина влагалището при възрастните жени започва да придобива особен вид, т.нар. сенилен колпит. И проникването на различни микроорганизми е много улеснено, дори на най-банални, които иначе не би трябвало да причиняват никакви заболявания“, посочва д-р Неделчев.


Когато е нарушена влагалищната микрофлора, жената може да започне да усеща сърбеж, щипане, както и болки

 

При уриниране се чувства парене, а половото сношение е неприятно, съпроводено с болка. Наблюдава се и изтичане на обилен влагалищен секрет със специфична неприятна миризма и жълтеникав цвят, който може да е примесен с кръв.


При тези признаци посещението при лекар не бива да се отлага. След преглед лекарят може да назначи изследвания, за да определи нужният терапевтичен подход.

Ако дисбактериозата не е колпит, причинен от някакъв специфичен агент, който може да бъде лекуван, е добре да се прилагат препарати, които съдържат млечнокисели бактерии или млечна киселина.


„Старият подход, известен от години, който е всъщност и началото на това лечение, бяха промивки с млечна киселина. Днес вече това се оказва не много подходящо. По-добре е да се ползват специални препарати, които съдържат млечнокисели бактерии. Поставени във влагалището, те възстановяват естествената му флора. „Вагилакт” е един такъв качествен, доказан от нашата практика, продукт“, пояснява опитният акушер-гинеколог.


„Вагилакт“ подобрява влагалищната микрофлора и поддържа еластичността на вагиналната стена. Всяка таблетка съдържа млечнокисели бактерии (Lactobacillus acidophilus), млечна киселина и соеви изофлавони.


Препоръчително е да се ползва по една вагинална таблетка в продължение на 10 дни вечер.

 

Коментари