Публикация

Неврохирурзи настояват касата да плаща имплантите

Около 7000-8000 души годишно се нуждаят от поставяне на различни видове импланти...


Министерството на здравеопазването да намери начин и чрез здравната каса да заплаща импланти, които се използват в неврохирургията. По този начин ще се предотврати превръщането на здрави хора в инвалиди и ще се спестят средства от грижите за тях в социални домове.
Тезата беше застъпена по време на Деветнадесетата национална конференция по неврохирургия, която приключи вчера в Несебър.

Около 7000-8000 души годишно се нуждаят от поставяне на различни видове импланти – предимно в гръбначния стълб, след травми, катастрофи или вследствие на дегенеративни изменения. Една такава система струва между 10 000 и 12 000 лв., сума непосилна за много пациенти.

 „Така, вместо да прилагаме новостите в медицината, сме принудени да лекуваме по стари начини и да не постигаме добри резултати. Затова ще излезем с остро писмо до здравното министерство и здравната каса – държавата да поеме цената на имплантите. Така е в много страни по света”, обясни проф. Венцеслав Бусарски, председател на Научния комитет на конференцията.

В нея взеха участие над 200 специалисти – неврохирурзи, спинални хирурзи,  неврохирургични сестри от България, Полша, Чехия, Македония, Португалия.
Домакин на проявата беше МБАЛ-Бургас.

Липсата на държавно финансиране за имплантите се оказа един от най-сериозните проблеми, обсъждани на форума. Въпреки високите цени в България все пак се извършват по 2500 подобни операции годишно, които се заплащат от пациента.

В конференцията участваха специалисти от водещи неврохирургични клиники в страната, които представиха и първите резултати от имплантирането на подкожни пейсмейкъри, които лекуват хронична болка, неповлияваща се от никакви медикаменти.

За пръв път в страната неврохирурзите имаха уникалния шанс да работят с най-модерна апаратура, предоставена от генералния спонсор на конференцията – фирмата Medtronic, която държи огромен дял от пазара на медицинска техника в света. За целта бе пригодено специално помещение с 10 работни плота, наподобяващи 10 операционни.

Със специално облекло неврохирурзите изучаваха възможностите на апарата – уникална бормашина с 85 000 оборота в минута, която има многофункционално приложение – при мозъчни и гръбначни операции, в лицево-челюстната хирургия.
Специално за уъркшопа бяха доставени обработени животински кости, за да може условията на работа максимално да се доближат до реалните. С друг накрайник лекарите старателно се опитваха да отстранят черупката на яйце, без да наранят ципата под нея. По този начин се правят операции за отстраняване на мозъчни тумори – черепът се дълбае внимателно, докато се достигне до ципата, която покрива мозъка и не бива да бъде наранявана.

Паралелно с конференцията беше организирано и изложение на медицински консумативи, лекарства и друга апаратура, използвана в неврохирургията.

Коментари