Публикация

С разум и без паника срещу пандемията

С разум и без паника срещу пандемията

 

Въпреки, че затварянето и отварянето на ресторантите, залите за спорт и търговските центрове умори и хората, и бизнеса, засега физическата изолация остава един от най-сигурните методи за справяне с разпространението на пандемичния вирус.

 

Но не е единственият метод!

 

На първо място правилното носене на медицинска маска върху устата и носа и смяната й на всеки два часа доказано намалява риска от заразяване.

На второ място е стриктната хигиена на ръцете – измиване със сапун и/или прилагането на дезинфектант след докосване на каквито и да е външни за дома обекти.

Важна роля играе избягването на групи от много хора, дори и да са на открито. Защото учените вече предупредиха, че някои от новите щамове на вируса се предават по-лесно и ефективно и за по-кратко време от класическия вирус.

 

Превенция с антивирусна активност

 

Има и по-специфични методи за защита на организма, особено ако сте имали контакт със съмнителен от гледна точка на заболяването събеседник. Много от лекарите препоръчват профилактичен прием на отдавна утвърдени противовирусни медикаменти, които всяка година се прилагат успешно в борбата с грипа. Такова лекарство е римантадинът.

 

Профилактичната доза на Римантадин е 1т. от 50 мг дневно                                                      в продължение на 30 дни  за  хора  над  14  годишна възраст

 

Поради краткото време от началото на пандемията не са правени конкетни проучвания как той влияе конкретно на коронавируса, но със сигурност няма да навреди. А и в началото никога не е сигурно точно от какво са причинени втрисането, температурата, болките в мускулите и ставите по цялото тяло.

 

Приемът на антиоксиданти, напр. вит. А и вит. Е е добър избор. Но не и преди пубертета, защото за подрастващите вит. Е не се препоръчва. Смученето на антисептични таблетки и на такива, които овлажняват лигавиците на гърлото също има смисъл.

 

Лекарите са единодушни - никога през първите няколко дни от каквато и да е вирусна инфекция не трябва да се прибягва до антибиотично лечение, още по-малко профилактично. Антибиотиците не са средство против кашлица и температура! Те влизат в съображение едва, ако лекарят установи или поне заподозре развитие на бактериална инфекция в хода на заболяването.

Водещи специалисти съветват да се започне прием на римантадинa още при първите симптоми, свързани с втрисане, рязко повишаване на температурата, болки в мускулите,  докато се изчаква резултат от теста за COVID 19. При отрицателен резултат – терапията продължава.

 

Разходките на открито, излагането на слънце, разнообразното хранене и дозирането на информационния поток, който преминава през съзнанието ни могат да имат добър ефект върху здравето в началото на пролетта.

 

Нека да имаме още малко търпение! Ваксинирането и разумното поведение скоро ще ни върнат нормалния живот.

 

Остри вирусни заболявания

 

 

Коментари