Публикация

4 съвета за удължаване на трудоспособността на работното място с повече и по-качествен сън

4 съвета за удължаване на трудоспособността на работното място с повече и по-качествен сън

Петък 19-ти март 2021 г. е обявен за Световният ден на съня за този година. Инициативата е ежегодно събитие, чиято мисия е да бъде празник на съня и призив за повече информираност за значението на съня в различни аспекти от живота - медицина, образование, социални дейности и шофиране. World Sleep Day е организиран от Световното общество на съня и има за цел да намали проблемите със съня в обществото, чрез по-добра профилактика и управление на нарушенията на съня. Световният ден на съня се провежда в петък преди пролетното равноденствие на всяка година.

 

Работата и личният живот на служителите могат да повлияят на количеството и качеството на техния сън. В резултат на това, достатъчният сън може да бъде проблем за всеки, независимо от неговата дейност. Хората, които работят в индустрии, изискващи работа на смени или прекарват дълги часове на работа са изложени на по-висок риск от нарушения на съня. Липсата на сън може също да изложи околните на риск, особено когато част от служебните отговорности е грижа за пациенти или транспорт. Ако включат съня в здравна програма на работното място, компаниите могат да повишат безопасността и да направят служителите по-здрави и безопасни, както по време на работа, така и у дома.

 

Експертите препоръчват седем или повече часа сън, за се поддържа оптимално здраве.   Проучванията на American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society обаче показват, че около една трета от възрастните не получават достатъчно сън, а това може да попречи на служителите да са в добро здраве и да постигнат целите си за производителност. Недостатъчното количество сън може да създаде рискове за безопасността при работа по следните начини:

 

  • Лошият сън увеличава риска от хронични заболявания. Възрастни, които спят шест или по-малко часове на нощ са по-склонни да страдат от затлъстяване, диабет, болести на сърцето и инсулт.
  • Лошият сън забавя времето за физическа и когнитивна реакция, както и нарушава уменията за точност, което увеличава риска от нараняване на работното място.
  • Умората и лошият сън допринасят за загубата на производителност.

 

Работодателите в различните сектори могат да помогнат на своите служители да получат повече и по-добър сън, като повишат здравната култура на работното място.  Експертите по здраве и безопасност от ЛОТ-КОНСУЛТ предлагат 4 съвета, които да помогнат на работодателите да насърчат служителите да оценяват качеството на съня си, което ще подобри здравето и качеството им на живот.

 

 

Започнете с образование, обучение и оценка

Повишаване на информираността за разбиране на необходимостта от подобряване качеството на сън може лесно да бъде приложена, като се използват три ключови инструмента:

 

Образование – Включете информацията за съня в бюлетини или в печатни материали, които поставете на видимо място в помещението. Включете препоръки от здравни агенции или лекарски препоръки за това, колко е необходим сънят, за да запазим здравето си.

 

Обучение - Мениджърите и служителите могат да участват в обучения за разпознаване на признаците и симптомите на умора и да научат какви мерки е необходимо да бъдат предприети, за да намалят свързаните с умора трудови злополуки.

 

Оценка - Работодателите могат да предложат на служителите достъп до инструменти, които оценяват качеството на съня им и да предоставят целенасочени съвети въз основа на резултатите.

 

 

Включете специални почивки и стаи за дрямка

Когато работният процес е разпределен на дълги смени или продължава до късно вечерта, кратките дрямки и времето за почивка могат да подобрят здравето и да намалят инцидентите и грешките. Отделете специализирани физически пространства с легла или удобни столове където служителите могат да си почиват. Съставете графици, които позволяват почивки.

От съществено значение е фирмената култура да подкрепя и активно да насърчава тези почивки. Често срещан аргумент срещу дрямка е, че преходът от сън към събуждане (известен като инерция на съня) може да бъде дълъг и първоначално да представлява риск. Въпреки това служителите могат да се върнат към обичайната си рутина след кратък (15-минутен) период на възстановяване, особено ако дрямките не са повече от 60 минути.

 

 

Разпознавайте белезите на умора

Бдителността е от решаващо значение за безопасното шофиране. Всяка пета катастрофа с моторно превозно средство включва сънлив шофьор. Според Американската асоциация за безопасност на транспорта, шофирането в сънливо състояние вероятно е причината за над половината фатални катастрофи сред шофьорите на тежкотоварни превози. Един от най-ефективните методи за предотвратяване на тези инциденти е да се научат шофьорите как да разпознават умората. За да насърчат служителите да разпознават умората, мениджърите могат да планират ефективно маршрутите им за пътуване и да планират часове за сън на места, които са безопасни за тях.

 

Вместо да правят почивки, много шофьори разчитат на кофеин и други стимуланти, за да останат будни. Те обаче трябва да се използват с повишено внимание, тъй като има време на забавяне между консумацията и моментът на действие на кофеина. Когато е възможно консумирайте кофеинова напитка веднага след кратка дрямка. По този начин ще възстановите по-лесно своята бдителност.

 

 

Организирайте работното място, за да увеличите вниманието

Балансът на здравословната работна среда насърчава съня ако включва акценти в  околната среда, които подобряват бдителността. Имайте предвид поне тези три измерения, когато искате работното място да повлияе на това дали служителите  се чувстват уморени или бодри.

 

Осветление - Регулирането на яркостта и дължината на вълната може да увеличи  бдителността и да сведе до минимум неблагоприятните ефекти върху по-късното качество на съня. Например, увеличаването на яркостта до 750 или 1000 V по време на нощни смени, може да повиши бдителността и да намали умората.

 

Температура - Поддържането на температурата от 20°С запазва организма бодър. С повишаване на температурата работниците се чувстват по-сънливи.

 

Шум - Непрекъснатият звук може да действа като стимулант за служителите и е най-ефективен, когато музиката е разнообразна.

 

Допълнителна информация за управлението на риска от умора на работното място, включително опасностите и как да се справим с тях може да получите от своите експерти по здраве и безопасност.

 

Програмите за безопасна работна среда  включват стратегии, насочени към подобряване цялостното здравословно състояние и намаляване на умората сред служителите. Те намаляват рисковете на работното място и повишават производителността, а косвено имат значение и за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания. Работодателите печелят, тъй като техните служители се представят по-добре, когато са добре отпочинали, а компаниите са забелязали намаляване здравните разходи в дългосрочен план.

 

 

Коментари