Публикация

Кои са причините за поява на гъбички по ноктите

Кои са причините за поява на гъбички по ноктите

В интервюто д-р Светлана Панайотова, дерматолог от МЦ АмериМед, София, разказва, кои са основните причини, които водят до появата на гъбички по ноктите и кои са доказано ефективните начини на лечение.

 

Как да разпознаем, че имаме гъбички по краката и ноктите им?

 

Появата на гъбички може да бъде позната по промяната на цвета на нокътя. Наблюдава се пожълтяване или потъмняване. Ноктите стават по-груби и по-задебелени.

 

Кои са най-често срещаните микроорганизми, които ги причиняват?

 

Обикновено това е Trichophyton rubrum. Може да има дрожди и плесени. За да се прецени какво е, се прави микологично изследване. Със скалпел се изстъргва част от повърхността на нокътя, след което се поставя в инкубатор и се изчаква микроорганизма да порасне. По вида на колонията се съди и какво лечение трябва да се предприеме.

 

Сериозен проблем ли е самолечението?

 

Много сериозен. Всички хора първо отиват в аптеката и след това се налага да дойдат при нас дерматолозите. Обикновено те вземат грешно средство за лечение и не го прилагат правилно. Често се случва да вземат лечебен лак за нокти и след една-две седмици решават, че нямат достатъчно добър резултат. Тогава започват да мажат кожата и предизвикват дерматити. Тя започва да се бели, получават се болки и подуване. Ето защо аз съветвам пациентите първо да минат през дерматолог, а не през аптеката.

 

При какви болести могат да се получат гъбички по ноктите?

 

Всички, заболявания, при които има нарушаване на микроциркулацията може да доведат до появата на гъбички. Такава е например диабетът.

 

Какви са външните фактори при заразяване с гъбички?

 

Много често спортистите получават гъбички, защото имат микротравми на ноктите на краката. Изпотяването също е рисков фактор. Заразяване може да се получи ако човек ходи бос край басейн или в съблекалня.

 

Козметичните продукти, които жените използват могат ли да увредят ноктите и да предразположат към появата на гъбички?

 

Това се случва много често. Имам пациентки, при които след употреба на гел-лак, акрилен лак и ноктопластика се стига до отлепяне на нокътната плочка или се нарушава нейната цялост. Това е в резултат на химична реакция към някоя от съставките на козметичните продукти. От там вторично се стига до гъбична инфекция.

 

Каква е ролята на обувките за появата на гъбички?

 

При обувки, които не позволяват на краката да „дишат“, може да се появи изпотяване и неприятна миризма. Изкуствената кожа запарва и води до появата на гъбички.

 

Има ли значение възрастта като рисков фактор?

 

Може би всеки втори над 60-65 години има гъбична инфекция.

 

Какво е лечението?

 

Когато имаме засегнати един-два нокътя, предпочитаме локално лечение, а не с таблетки. Слагаме лечебен лак и заедно с това изпилваме нокътя, за да може да има пропускливост в тях. Ако не се изпили, все едно мажем стена. Използваме лакове с кератолитично действие и антимикотично. Самото лечение е много продължително, месеци наред.

 

Защо се предпочитат лечебните лакове пред таблетките?

 

Таблетките се използват при определени случаи. Те се метаболизират през черния дроб и за да се предпишат е необходимо да се направи изследване на чернодробните показатели.

 

Аз препоръчвам да се употребява лечебният лак Fungi Clear (Фунги Клиър). Той има кератолитично действие и прави нокътя по-мек и по-бял. Така нокътят може много лесно да се изпили и пропускливостта му е много добра. Терапията продължава всеки ден в рамките на около месец. След неговото изтичане аз продължавам терапията с Микодефен, за да може да се покрият всички възможности.

 

Какви са усложненията, които могат да възникнат ако не се лекуват гъбичките?

 

Те са по-скоро естетични, защото изглеждат много неприятно. Ако не се лекува, се получава деформация на нокътя, отчупване и отлепяне. В резултата може да се получи бактериална инфекция, подуване и гной, защото няма какво да пази пръста.

 

Как да се предпазим от появата на гъбички, а също и повторна инфекция?

 

Хората трябва да носят обувки от естествена кожа и памучни чорапи. Ако краката се изпотяват много, е добре да се употребяват препарати срещу изпотяване. Необходимо е обувките да се дезинфектират отвътре, ако се усети неприятна миризма. Когато се ходи на басейн, фитнес или съблекалня, е задължително да се носят чехли или джапанки.

Усетите ли неприятната миризма от краката, това означава, че има гъбички и по кожата. Обикновено те са различни от тези, които се появяват по ноктите, но със сигурност едното може да доведе до другото. Предразполагащите фактори са едни и същи.

 

Имунната система на човека може ли да се справи сама с инфекцията?

 

Не може.

Коментари