Публикация

Лечението на гъбичките по ноктите е според конкретния причинител

Лечението на гъбичките по ноктите е според конкретния причинител

Д-р Мая Миланова е началник на Отделение по Кожни и венерически болести в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен.

 

Д-р Миланова, какво е онихомикоза?

 

Това е хронично заболяване, което протича бавно. То най-често започва като белезникаво или жълтеникаво петно на някой нокът. В последствие процесът се разпространява и той потъмнява до кафяво и черно. Нокътната плочка задебелява и става чуплива.

 

Онихомикозата се причинява най-често от гъбични дерматофити, като Trichophyton rubrum, Trichophyton Mentagrophytes и епидермофитон флуконазол. Около 15 % от причинителите са плесени, като Scopulariopsis. Те разграждат кератина на нокътя и го унищожават. Много често онихомикозата се съчетава с гъбички на стъпалата и ръцете.

 

Какви са основните рискови фактори, за развитие на тези микроорганизми?

 

Най-честият рисков фактор е възрастта. Смята се, че около 20-30% от хората над 40 години са засегнати от онихомикозата. Тук значение има по-бавният растеж на ноктите и проблемите с кръвообращението. Става въпрос за по-бавно захранване на пръстите с необходимите им вещества, предавани по кръвен път. 

 

Важно е наличието на диабет, защото при него освен нарушаване на кръвообращението се наблюдава и намаляване на имунния отговор.

 

Псориазисът също е рисково заболяване, тъй като при него може да се получи нарушаване целостта на нокътя.

 

Друг основен рисков фактор е повишеното изпотяване на дланите и стъпалата. То често е свързано с носенето на тесни обувки, които притискат кожата.

 

Нарушаването на целостта на нокътя в резултат на травма също благоприятства за появата на гъбички. Те се получават най-чести при спортистите и туристите.

 

Всяка промяна в цвета или структурата на нокътя е онихомикоза?

 

Освен от гъбички, ноктите на краката и ръцете може да се засегнат от кандидозни инфекции. Там обаче обикновено потъмняването започва от началото на нокътя. Наблюдава се също така възпаление на нокътния вал, което се изразява с оток, възпаление, а понякога и секреция.

 

Промяна на цвета на ноктите има при псориазис, някои кожни екземи и различни дерматологични синдроми. Ето защо е важно да се постави правилна диагноза от дерматолог, за да се назначи ефективно лечение. В никакъв случай не бива да се самолекуват.

 

Какво е лечението на онихомикозата?

 

Лечението може да бъде вътрешно с перорални таблетки  и външно. Обикновено в началото, когато е засегната част от нокътя, започваме с външна терапия. Вътрешната я включваме, когато е поразена голяма част от нокътя.

 

В начална фаза на заболяването използваме лечебни лакове, какъвто е Mycodefen (Микодефен). Той съдържа 80 mg циклопирокс (ciclopirox), чието въздействие унищожава гъбичките. Начинът на приложение е много лесен. През първия месец от лечението лакът се прилага веднъж на два дни. През втория месец – два пъти седмично, а от третия нататък – веднъж в седмицата. Много е важно да с подпомогне лечението, като се изреже с ножица или нокторезачка колкото е възможно по-голяма част от засегнатата материя и се изпили нокътната плочка.

 

Това самият пациент ли го прави?

 

Най-често го прави той. Има и някои маникюристи, които са се специализирали в лечебен педикюр. Все пак не може да се отиде при всяка маникюристка.

 

Колко продължава терапията с лечебен лак?

 

Около една година, тъй като толкова е необходимо за израстването на цял здрав нокът. Гъбичките се лекуват много бавно и затова пациентите трябва да бъдат упорити. Да не се отчайват ако видят, че след една седмица няма някакво подобрение.

 

Само засегнатият нокът ли се маже или и здравите, за да не се пренесе там инфекцията?

 

По принцип се смята, че трябва да се намажат само засегнатите нокти, но аз съветвам моите пациенти веднъж в седмицата да мажат и здравите профилактично.

 

Какви други профилактични мерки трябва да се взимат, за да не се разпространят гъбичките?

 

Важно е пациентите с онихомикоза да се грижат за обувките си. В аптеките има най-различни пудри и антигъбични спрейове, с които трябва да ги третират. Необходимо е да си дезинфектират ножиците, нокторезачките и пилите, след като са обработвали засегнатия нокът.

 

Каква трябва да бъде грижата за ноктите за да не се стига до онихомикоза?

 

Ноктите трябва да се изрязват редовно, а краката да се подсушават добре след баня. Трябва да се носят обувки от „дишаща“ материя“, а не такива, които запарват ходилата. Необходимо е да се избягва ходенето на бос крак във влажни обществени зони, като басейни, фитнеси и съблекални. Там трябва да се носят джапанки и чехли. Хората, които ходят на маникюр и педикюр е добре да го правят на сигурни места, където знаят, че се спазва добра хигиена и се дезинфектират инструментите.

 

При какви случаи се използва лазерно лечение?

 

То доби популярност напоследък и от него има ефект, но неговата цена е по-висока и за някои хора може да бъде недостъпна. При него са необходими няколко сеанса. 

 

Какви могат да бъдат усложненията на онихомикозата, ако не се лекува?

 

Много хора не обръщат внимание на това заболяване, защото когато е на краката, не се вижда и не боли. С развитието на процеса обаче ноктите стават все по-твърди и големи и може да се стигне до врастване на нокътя в плътта, в резултат на което се стига до възпаление. В такива случаи често се стига и до хирургична намеса. Освен това при онихомикозата се получава нарушаване в целостта на околната кожа, което е входна врата за бактериални инфекции.

Коментари