Публикация

Анкета на НСОПЛБ: Лошата логистика на ваксините срешу COVID-19 излага на риск много пациенти

Анкета на НСОПЛБ: Лошата логистика на ваксините срешу COVID-19 излага на риск много пациенти

В условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика. Проблемът пред имунизационната кампания се корени в лошото осигуряване на ваксини (начин, вид и количества), а не в готовността на ОПЛ да ги поставят. Лошата логистика при предоставянето на ваксините на ОПЛ, свързана със загуба на време и посещения "на празен ход".

 

Това са резултатите от анкета на НСОПЛБ сред общопрактикуващите лекари (ОПЛ), свързана с ваксинацията срещу COVID-19, проведена в периода 12-15 март 2021 г. сред 607 или 15% от ОПЛ от всички области у нас. 

 

ОПЛ са в готовност да имунизират, а пациентите чакат ваксините

 

Всички участници се обединяват около идеята, че е внушително несъответствието между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки явната и заявената готовност от тяхна страна, както и желание от пациентите.

 

Семейните лекари до момента са заявили общо 67 530 дози ваксини към РЗИ, които съответстват на броя на записаните и чакащите в списъка им за имунизации. Общият брой на получените дози обаче е 19 080, което всъщност е 28% от поисканите количества. Огромен е броят на хората в риск, които не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация. 

 

Фамилните доктори искат приоритетно да им се доставят необходимите за ваксинирането количества за направилите заявки при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец.

 

Целият документ ще откриете в приложения файл.

 

 

Прикачени файлове

1_Rezultati_anketa_vaksini Analiz.pptx (1).pdf

Коментари