Публикация

Антибиотици и свръххигиена вредят на влагалищната микрофлора

Антибиотици и свръххигиена вредят на влагалищната микрофлора

Покрай пандемията от коронавирус и настъпващите усложнения масово се изписват антибиотици. Това са лекарства, които унищожават бактериите или пречат на растежа им. За съжаление обаче не са селективни, не убиват само болестотворните микроорганизми, за които са изписани, а и други, полезни, много важни за нашето здраве.


„Ако трябва конкретно да говорим за влагалището, антибиотиците унищожават лактобацилите – неговите защитни бактерии. След антибиотично лечение жените много често идват при нас, акушер-гинеколозите, с оплаквания от бактериална вагиноза“, пояснява д-р Мариана Мирчева, акушер-гинеколог.


Състоянието представлява нарушение в съотношението между различните видове бактерии, обитаващи влагалището. Нормалната влагалищна флора се състои от лактобацили, които пазят от инфекции, и малък процент анаеробни микроорганизми (95% към 5% при здравата жена).


Под влиянието на външни фактори това равновесие може да се наруши, лактобацилите да намалеят, дори да изчезнат. Тогава патогенната микрофлора се разраства, киселото pH става алкално, компрометира се защитата на влагалището.


Бактериалната вагиноза може да бъде провокирана, освен от употреба на антибиотици, също и от:

  • неправилни хигиенни навици – вагинални промивки, използване на дамски менструални тампони;
  • сексуална активност;

„При пациентки, които имат повече от един сексуален партньор, се смята, че рискът от развитие на бактериална вагиноза е по-голям“, подчертава д-р Мирчева.

  • полово-предавана инфекция;
  • използване на вътрематочни спирала, хормоналните контрацептиви.

Диагностицирането на бактериалната вагиноза е лесно


„Още при снемане на анамнезата специалистът може да се ориентира, защото пациентката съобщава само за течение със специфична миризма, без кои знае какви други оплаквания. Гинекологичният преглед потвърждава това.


При бактериалната вагиноза влагалищното pH е над 4,5. При микробиологично изследване се установява наличие на clue cells (епителни клетки, по повърхността на които са полепнали анаеробни микроорганизми), както и липсата на лактобацили. Това директно поставя диагнозата“, пояснява д-р Мирчева.


Състоянието не бива да се неглижира, то е особено рисково при бременност

 

Има опасност от:

  • раждане преди термина;
  • преждевременно спукване на околоплодния мехур;
  • раждане на бебе с ниско тегло;
  • риск от инфекциозни проблеми в по-късен етап, както и от ендометрити.

 

„Бактериалната вагиноза е ограничена във влагалището инфекция. В изключително редки случаи може да се разпространи към матката и към маточните тръби и да доведе до тазово-възпалителна болест. При поставяне на вътрематочни устройства или спирали е добре да няма такава инфекция, защото рискът да се пренесе към горните дялове на репродуктивната система е голям“, подчертава акушер-гинекологът.


Сама по себе си бактериалната вагиноза нарушава защитата на влагалището, много по-чести са сексуално-трансмисивните инфекции, които се развиват на фона й.


На своите пациентки д-р Мирчева препоръчва двустепенното лечение.


„На първи етап са антибактериални препарати, като тяхната функция е да намалят неблагоприятната флора и да създадат среда за развитие на лактобацили. На следващ етап използвам препарата „Лактажин“. Всяка вагинална капсула съдържа 4 млрд. живи млечнокисели бактерии“, подчертава специалистът.


Тя изтъква, че

 

големият проблем при това състояние са честите рецидиви


„Буквално жените имат светъл период от месец-два месеца и при поява на провокиращия фактор състоянието се завръща. Това понякога продължава с години.


Това, което се опитвам да постигна в моята практика, е да намаля рецидивите до минимум. След антибактериалните препарати препоръчвам да се приложи една опаковка „Лактажин“, всяка вечер по една капсула. След това съветвам в рамките на 2 или 3 месеца жените да използват препарата през два или три дни, като по този начин се гарантира заселването на влагалището с лактобацили и оттам рискът да се развие отново състоянието е малък“, казва д-р Мирчева.

 

 

 

Тя препоръчва, когато жените пътуват, на басейн или на море и във всеки друг случай, който би могъл да провокира повторната поява на тази инфекция, да прилагат „Лактажин” превантивно. Също така около цикъл в първите месеци след лечението.


Тя съветва още:

  • да се избягва употребата на вагинални душове и тампони;
  • да се носи бельо от естествени материали;
  • преди поставяне на спирала да се направи профилактично изследване;
  • през бременността да има поне 2-3 микробиологични изследвания. Ако в секрета не се изолира причинител, но се установи, че лактобацилите са малко, да се прилага този препарат.

 

Коментари