Публикация

Как пробиотиците повишават имунитета?

Как пробиотиците повишават имунитета?

Силният имунитет и доброто общо здраве са особено важни по време на пандемия, за да бъдем защитени. Имунната система е сложен механизъм, своеобразен щит, който брани организма от патогенни организми и от инфекции. 70-80% от нейните клетки са разположени в червата. Чревната микрофлора е строго индивидуална, тя е комплексна екосистема с милиони микроби, включително бактерии, гъби, дрожди, които имат огромно влияние върху способността да се защитаваме от опасни микроби. Ключов в тази екосистема е балансът между полезни (лактобактерии) и вредни микроорганизми.

 

При инфекция, прекомерен стрес или физическо натоварване стабилността на имунната система се компрометира, нарушава се равновесието между „добрите“, условно патогенните и „лошите“ бактерии в стомашно-чревния тракт. А когато „лошите“ вземат превес, може да възникнат определени болестни състояния.

 

Децата са по-чувствителни от възрастните в това отношение, страдат относително често от дисбаланс на полезни и вредни бактерии в червата. На фона на вирусно заболяване, прием на антибиотик бързо може да се стигне до ситуация, когато коремчето на малкото не се чувства добре. Сигналите за понижен имунитет може да са повтарящи се през няколко седмици температура, хрема, гърлобол или други симптоми на настинка или често боледуване.

 „В даден момент, когато по различни причини спадне имунитетът – както общият, така и локалният - в червата, тогава „добрите“ бактерии не са в състояние да се справят с потискането на болестотворните микроорганизми, те надделяват и човек се разболява. Обикновено става въпрос за колит, запек, чревен дискомфорт с различни прояви“, пояснява д-р Юлия Григорова, гастроентеролог, София.

 

Негативно влияние върху чревния микробиом може окаже и неправилното хранене. Бич за лактобацилите са антибиотиците. Освен болестотворните микроорганизми, срещу които са предписани, те унищожават и полезните.

 

 

„Добрите“ бактерии са по-уязвими от антибиотично лечение и първи загиват. Затова е уместно, когато пациентите се лекуват с такива лекарства за белодробни, урологични или други бактериални инфекции, непременно да се предписва и пробиотик“, изтъкна специалистът. По думите й е препоръчително да се внесе и храна за полезните бактерии – фибри, олигозахариди и др., както и витамини от група В.

 

„Лакто 4 ВИП“ съдържа най-важните „добри“ бактерии:

  • Lactobacillus acidophilus,
  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Lactobacillus bulgaricus,
  • Streptococcus thermophilus.

 

Едно от предимствата на продукта е специално разработената му формула, благодарение на която лактобацилите (в 1 капсула има 2 млрд.) стигат живи до мястото им на колонизация – в червата, за да изпълнят своята функция.

 

 

 

 

„Лакто 4 ВИП“:

  • е подходящ за деца и възрастни;
  • добре е приемът му да продължи минимум 14 дни (след края на антибиотична терапия) до месец, за да могат „добрите“ бактерии да си направят колония и да осъществяват защитната си роля в червата.
  • съдържащите се в него лактобацили са като в истинското кисело мляко.

 

Още по темата – чуйте във видеото по-долу.

Коментари