Публикация

Д-р Симидчиев: Пациентът в центъра на системата!

Д-р Симидчиев: Пациентът в центъра на системата!

Дигитализацията и електронната медицина трябва да станат важна част от здравната система и то в много кратък срок. Това заяви пред CredoWeb д-р Александър Симидчиев в ролята си на експерт от Демократична България. Коментарът му за необходимите промени в сектора идва в отговор на основни искания, поставени от съсловни организация в дискусията "Пресечната точка между медици и политици" (достъпна за регистрирани медицински специалисти).

 

КЪМ ДИСКУСИЯТА >>>> 

 

Едно от важните неща за нашето здравеопазване е да имаме достатъчно информация като база за анализ и управленски решения, изтъква още д-р Симидчиев. Дигитализацията може да се случи за по-малко от година, ако има обща воля и консенсус между всички играчи в здравеопазването. Наливането на повече пари в нереформирана система няма да доведе до повишаване на качеството, дори може да го влоши.

 

Успоредно с това трябва и планомерно развитие на превантивната медицина. Когато чакаме дълго време и хроничните заболявания преминат в тежките си варианти, лечението става скъпо и не винаги ефикасно.. За да имаме фокус за бъдещето на България, особен приоритет трябва да се даде на детското и майчиното здравеопазване.

 

"Здравеопазването не може да бъде реформирано за кратък период от време, но може да се започне с правилните приоритети и аз лично смятам, че това е електронното здравеопазване. Но от тук насетне, това, което трябва да се случва, е стратегически дългосрочен консенсус на всички политически партии, в една и съща посока, с една и съща визия, какво искаме да направим. Лично моята визия е, пациентът да е в центъра на системата и всичко да се върти около неговите нужди", казва д-р Симидчиев.

 

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО МУ ИЗКАЗВАНЕ ВЪВ ВИДЕОТО 

Коментари