Публикация

Доц. Иван Иванов: В България няма африкански и бразилски варианти на COVID-19

Доц. Иван Иванов: В България няма африкански и бразилски варианти на COVID-19

Данните от последните 24 часа са доста тревожни - изследвахме проби от 8 области и близо 100% е разпространението на британския вариант в тези райони. Това съобщи в “Денят започва” по БНТ доц. Иван Иванов - директор на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести. Другите варианти у нас са европейски мутации, които циркулират от миналата година.

 

„Отблизо следим появата на мутации, характерни за африкански, бразилски и други варианти, които са проблем. Засега, обаче, в България не са доказани такива мутации”, подчерта доц. Иванов.

 

Според него ясно се очертава тенденцията за

 

по-бързо разпространение на вируса в неговия британски вариант

 

Не се верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо COVID-19 ще мутира, счита той.

 

„Тези варианти са доказани преди употребата на ваксините, просто сега те се разпространяват по-мащабно. Така че не бих казал, че има връзка между двете. Това най-добре се вижда във Великобритания, защото там британският вариант се беше разпространил още октомври-ноември, когато ваксинацията не беше започнала”, отбеляза доц. Иванов.

 

Той беше категоричен, че макар и с по-слаба ефективност срещу африканските и бразилските варианти, всички ваксини действат и при тях  .

Коментари