Публикация

Д-р Колчаков: В София няма свободни болнични легла

Д-р Колчаков: В София няма свободни болнични легла

В момента, за да бъде приет пациент с коронавирус в болница, друг трябва да бъде изписан или да имаме смъртен случай. Това каза в интервю за Нова телевизия д-р Иван Колчаков, анестезиолог,  реаниматор и член на ръководството в УМБАЛ „Софиямед“. Той добави, че тенденцията за липса на свободни легла не е само за болницата, в която той работи, а за всички големи софийски лечебни заведения.

 

„Надяваме се тези 10 дни да пречупят кривата за заболеваемостта. Все още не сме достигнали пика на ноемврийската втора вълна на пандемията. Всеки час даваме информация в РЗИ и всяко свободно легло се заема. Имахме разкрити 150 легла за лечение на COVID-19”, посочи д-р Колчаков.

 

След заповедта на здравния министър в лечебното заведение са разкрити нови и сега броят им е 180.

 

Според него е

 

по-добре болните да потърсят Спешна помощ,

 

които могат да преценят дали те трябва да бъдат хоспитализирани и къде има места, а не да се водят директно в болница от техни близки.

 

„Безспорно има пряка връзка между коронавируса и смъртността, ако една нация е във водещи позиции в негативната класация по заболеваемост и смъртност по сърдечно-съдови и онкологични заболявания. През ноември имахме период, през който смъртността беше два пъти по-голяма спрямо същия месец на предходната година. Което показва, че коронавирусът въобще не е за подценяване. От тази гледна точка трябва да се държим отговорно. Сега плащаме цената на Коледно-Новогодишните купони”, категоричен е медикът.

 

Д-р Колчаков каза, че досега няма открито лекарство, което да е напълно ефективно срещу COVID-19. Той сподели, че Ремдесивир дава добри резултати. Лечението с Ивермектин напоследък е доста популярно, но препоръката е медикаментът да се дава в начална фаза. При него е важно е да се следят чернодробните показатели на пациентите.

Коментари