Публикация

Д-р Брънзалов: Личните лекари са готови да поставят РНК ваксини

Д-р Брънзалов: Личните лекари са готови да поставят РНК ваксини

Определено имаме готовност да поставяме и РНК ваксини, увери зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR". Той представи анкета, проведена между 607 общопрактикуващи лекари - 15% от всички, при която 78,9% от тях заявяват, че са готови да поставят и РНК ваксини.

 

"Готови сме да го направим. Да, след тази много неприятна ситуация с AstraZeneca е факт, че имаме проблем - имаме отдръпване. Надявам се, че в бъдеще ще се появят повече желаещи. Трябва да се защитаваме по някакъв начин", посочи зам.-председателят на БЛС.

 

Д-р Брънзалов припомни, че в началото на пандемията е имало

 

среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари,

 

на която било решено, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за провеждането на масова ваксинация у нас. Според д-р Брънзалов обаче "това време беше много отдавна".

 

"Това беше времето, когато се търсеха фризери, които трябваше да съхраняват ваксината на Pfizer. Като се имаше предвид кратките срокове, в които трябваше да бъдат заявени тези ваксини, ние  от БЛС заявихме, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за нас", обясни той.

 

Според д-р Брънзалов масовата ваксинация е възпрепятствана от недостиг на ваксини - включително и на AstraZeneca. Обаче вече се наблюдава

 

отлив на желаещи да се ваксинират след спирането на оксфордската ваксина.

 

"Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна - дори и за два дена. И за два часа да бъде спряна, тя естествено поражда съмнения от страна на пациентите, защото все пак ще трябва да бъдат подложени на тази ваксинация", коментира д-р Брънзалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Лекарят критикува схемите за ваксинация и "зелените коридори", като според него приоритетно трябва да бъде ваксинирана най-нуждаещата се част от населението - възрастните и хората с придружаващи заболявания.

Коментари