Публикация

Инициатива срещу рака на гърдата

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и Рош-България откриха обновена детска площадка в Южния парк в София.


Акцията е в рамките на Националната кампания за рак на гърдата под наслов „Мамо, обичам те!”, която има за цел повишаване на обществената информираност за разпознаване ранните симптоми на заболяването, рисковите фактори за развитието му и за различните възможности за лечение.

Кампанията продължава с посланието „Мамо, обичам те! Искам да си здрава, можеш сама да се погрижиш за това! Разбери как! Бъди активна, изследвай се!” и този път ще достигне до жените чрез усмивките на техните деца, които ще могат да си играят на полезни, безопасни и красиви съоръжения в Южния парк в София.

Детската площадка се намира на входа на парка, към бул. „Гоце Делчев”.

Кристалина Георгиева, номинирана за европейски комисар на годината, също подкрепи кампанията и събитието. С писмо тя изрази своята съпричастност към каузата на организаторите и пожела успех на инициативата.

„Неслучайно избрахме днешният празник да се проведе в последния ден от месец октомври – международния месец за борба с рака на гърдата”, каза д-р Методия Чадиковски, генерален мениджър на Рош-България, и допълни: „По този начин отново напомняме на цялото общество, че това заболяване е лечимо, стига човек наистина да поема отговорност за себе си и за хората, които обича”.

На тържеството весело настроение създадоха децата от „БОН-БОН”, а организаторите се погрижиха да има много занимателни игри, състезания и рисунки за децата и техните родители, близки, приятели.
 
Една на всеки 10 жени развива рак на гърдата през живота си. Ако се открие навреме, преди да има разсейки, ракът е напълно лечим при повече от 92% от жените.

Информираността е от голямо значение, защото има различни видове рак и съответни терапии, например ХЕР2 положителният рак на гърдата нараства и се разпространява по-бързо от другите видове и изисква специфично поведение.

По данни на Националния раков регистър всяка година в България се диагностицират над 3700 пациенти, от които 92% са в ранен стадий, когато ракът засяга само гърдата. Когато обаче заболяването прогресира, пациентите живеят средно 18-30 месеца след появата на метастази.

Онкологичните заболявания представляват около 17% от всички заболявания, докато разходите за тях достигат едва 7% от всички разходи за здравеопазване.

" }-->

Коментари