Публикация

Естествено раждане или секцио – как да решим? – отговаря в интервю д-р Дойчиновски от ВИТА

Естествено раждане или секцио – как да решим? – отговаря в интервю д-р Дойчиновски от ВИТА

 


Д-р Александар Дойчиновски е акушер-гинеколог в МБАЛ Вита. Той е изявен специалист с над десет години опит. В ДКЦ и в МБАЛ ВИТА д-р Дойчиновски извършва изследвания, прегледи и манипулации, като провежда най-съвременно лечение на акушеро-гинекологичните заболявания на своите многобройни пациентки. Днес той отговаря на най-често задаваните въпроси от бъдещите майки по време на провеждането на „Училище за бъдещи родители“.

 

Може ли предварително да се подготвим за раждането и какъв е начинът за това?
Раждането е много важен момент от Вашия живот и в никакъв случай не бива да бъде неглижирано от бременната жена. Много неприятности ще си спестите, ако вместо да избирате модел на количка и креватче например, навреме сe запишете при проследяващ бременността ви лекар. Това може да е акушер-гинекологът ви, може да е препоръчан от познати или приятели лекар... Може да потърсите лекар и в интернет, но хубаво е това да стане още в началото на вашата бременност. Този специалист ще бъде с вас през следващите изключително важни месеци както в добри, така и в лоши моменти. Когато дойде терминът ви, може да решите да раждате при него, може да отидете и в друга болница, но не бива да забравяте, че през месеците на бременността ще му се обаждате по телефона, ще му пишете и ще се срещате с него по най-разнообразни причини – понякога сериозни и важни, често ... не толкова.


Има ли значение така нареченото правилно дишане при раждане?
Да, споделят се разни техники за дишане между майките и по време на така популярните курсовете за бременни жени. Дихателните техники са начин да преодолеете страха, да не мислите за излишни неща, да потиснете притесненията си и не на последно място – да осигурите на тялото си и на бебето си достатъчно кислород.

Но когато започне раждането, много е важно да слушате своя лекар и акушерката си и да изпълнявате всичко, каквото те ви казват. Всяко отделно раждане е специфично. То продължава различно време, преминава през разни етапи и специалистите най-добре знаят какво е добре за вас и за детето.

 

Какви са индикациите за секцио?
Цезаровото сечение, известно също и като секцио, е хирургична процедура, при която раждането на плода става чрез оперативни разрези по коремната стена и по стената на матката. Тази процедура обикновено се прилага, когато вагиналното раждане има опасност да застраши вашия живот или здравето и живота на бебето. В някои случаи секцио се извършва и по желание на бременната, без да са налице медицински показания за това.


Ние във ВИТА се стремим да убеждаваме бъдещите майки, че няма нищо по-добро от естественото раждане. Има обаче случаи, когато цезаровото сечение е с обоснована и категорична медицинска причина. Затова пак препоръчвам, имайте доверие в решенията на лекуващия ви лекар и се вслушвайте в неговите съвети.

 

По какво се различават нормалното и естественото раждане?
Естественото раждане е раждане без почти никаква медицинска намеса. Невинаги е възможно напълно естествено раждане, дори по-важно е то да е не само естествено, но и активно. При активното раждане жената има пълната свобода да се движи и да заема позите, които са ѝ най-удобни, през цялото време, дори и по време на втория период на раждането, или т.нар. изгонване на плода.
Така са раждали нашите баби – без медицинска помощ, вкъщи или на полето, разчитайки само на себе си и на природата си.


Нормално раждане означава водене на раждането с активна лекарска намеса по време протичането на родовия процес, при който медицинският персонал предприема определени действия, за да осигури безопасно за майката и детето раждане. Този подход предполага извършване на рутинни процедури като предизвикване и ускоряване на раждането, епизиотомия (разрез на перинеума), раждане в легнала по гръб поза, изкуствено спукване на околоплодния мехур, продължителен електронен мониторинг на плода и други. Всички тези медицински процедури са въведени с цел да се избегнат потенциални усложнения, да се намали продължителността на процеса и да се спести болката на раждащата жена.

 

Всички се притесняваме как да разберем, че водите ни изтичат?
Отначало спукването и изтичането на околоплодните води може да ви заблуди, че имате позив за ходене по малка нужда. Разликата е в това, че отделянето на течност не зависи от волевите ви усилия, не можете да го спрете. Течността е светла, леко слузеста, може да има леко розовеещ цвят и не може да се сбърка с урината – нито цветът е същият, нито има миризма.
Изключено е да не разберете, че водите ви изтичат, макар че понякога те са обилни, понякога изтичат по малко и на етапи. Важното е, след като ви се случи това, да се приготвите за тръгване към болницата.

 

Колко време преди раждането изпада слузестата запушалка и трябва ли да уведомим своя акушер-гинеколог своевременно?
Цервикалната запушалка е гъст секрет, който затваря маточната шийка. Предназначен е да предпазва навлизането на болестотворни микроорганизми към матката. С наближаването на термина и зачестяването на подготвителните контракции маточната шийка се разширява. Това води до „изпадане“ на слузестата запушалка. Тя прилича на влагалищно течение, но секретът върху бельото е по-гъст, може и да има леко оцветяване (в розово, кремово, ръждиво, кръвенисто). Запушалката може да изпадне и направо като слузестоподобно образувание, приличащо на тапа. Обикновено до два дни след изпадането или изтичането на запушалката раждането започва. Понякога слузестата запушалка изпада непосредствено с началото на раждането. Всичко е индивидуално...

 

Как да разберем дали имаме подготвителни контракции или направо си раждаме…?
Контракциите преставляват свиване и отпускане на маточната мускулатура. Някои жени през време на бременността вече са ги усещали и ги разпознават лесно. За разлика от подготвителните контракции, контракциите преди раждането са ритмични. Малко след първата контракция се появява втора, после трета. Те започват да стават на все кратък период, по-продължителни, силни и болезнени. Засечете ги. Когато станат с еднаква продължителност и се повтарят през сравнително равен интервал минути, време е да се отправите към родилния дом с предварително приготвените документи и сак за приема ви.

 

Кога говорим за нормално преносване на плода?
В медицината често се спори по този въпрос. Ако са минали три-четири дни след термина ви, повечето лекари не биха преминали към предизвикване на раждането. За преносване може да се говори, когато бременността продължава повече от 42 седмици (294 дни). Изчисленията сочат, че между 5 и 10% от жените имат толкова дълга бременност. Всеки лекар познава добре своята пациентка и историята на нейната бременност, така че в този случай решението е единствено и само негово.

 

Кога да се притесняваме от преждевременно раждане?
Отговорът е същият - това може да прецени само проследяващият бременността ви лекар. Обикновено продължителност на бременността от 37 до 42 седмици се смята за нормална. Раждането преди 37-ата седмица се счита за преждевременно, а бебето – за недоносено. За преждевременно раждане се говори от 25-ата гестационна седмица. От 2009 година всяко дете, което е над 25 г.с. и с тегло над 600 грама, което има признаци на живот, според българското законодателство се счита за живородено. Жизнено важно е да споделяте със своя лекар всички промени във вашия организъм, които смятате за притеснителни, а нека той да преценява дали има опасност за вас и детето, както и какви мерки трябва да бъдат взети.

 

Според статистиката все повече деца се раждат със цезарово сечение – на какво според Вас се дължи това?
Ами сегашните майки са решили, че така могат да избегнат болката и стреса. Доста време това беше масова практика, но се радвам, че вече все повече жени избират естественото раждане. При него също има сигурни начини за обезболяване на майките, които се прилагат от анестезиолозите във ВИТА, и могат да ви гарантират едно лишено от стрес и болка раждане.

 

Какви са рисковете на секциото?
Както при всяка операция, при която се отваря коремната кухина, съществува риск от кръвоизливи, засягане на околни органи, инфекции, упойки ... Възстановяването при секцио също е значително по-дълго, което е много важно в момента след раждането, когато основната ви задача е да се грижите адекватно за новороденото дете.

 

А какви са „недостатъците“ на нормалното раждане?
Според изследванията, едно цезарово сечение е до десет пъти по-опасно от нормалното раждане, но това не означава, че при сериозни медицински индикации ние във ВИТА не преминаваме никога към секцио. Целта на раждането е да се появи на бял свят здраво бебе, като в същото време е нужно да запазим живота и здравето на майката с всички средства на медицинската наука в 21-ви век.
Поне ние във Вита правим така. Как го постигаме – във всеки случай е различно, преценяват се много показатели от многоброен екип от специалисти, които участват в родовия процес.

 

Кое раждане е най-добрият вариант за бебето?
Това, при което то е минимално травмирано и здраво.

 

В болница Вита практикува ли се поставянето на бебето върху майката веднага след появата му на бял свят?
Да, в зависимост от състоянието на майката и на бебето се стремим те да са близо един до друг.

 

Какво ще посъветвате бъдещите майки относно този незабравим миг – раждането на детето им?
Както няколко пъти казах – слушайте и се доверявайте на преценката на своите лекари. Ние сме учили дълги години за това и също доста време сме го работили. Ние ще направим най-доброто за вас и за бебето ви.

Коментари