Публикация

МЗ: Медиците заразени от COVID-19 у нас са над 11 000

МЗ: Медиците заразени от COVID-19 у нас са над 11 000

Все още няма готова българска ваксина срещу корона вируса. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по повод информацията, че БАН са разработили такъв препарат.

 

„Когато говорим за прототип на българска ваксина, трябва да се каже, че тя трябва да бъде изпитана и да има изследване на т.нар. имуногенност, т.е. възможността на ваксината да създава имунитет. Такова нещо към настоящия момент БАН не са направили и то не е защото липсва финансиране. Когато разполагаме с цялата информация, ние ще помогнем“, каза той.

 

Министърът отбеляза, че в момента няма възможност българите да си слагат ваксини по техен избор, защото няма достатъчни количества. Той каза, че през последната седмица половината от поставените дози са на АстраЗенека.

 

„Много бих искал да имаме възможност за избор на ваксина. Такава бе идеята, когато договаряхме количествата за България. Очаквам днес, ако се стигне до съгласие на най-високо европейско ниво, да имаме достатъчно количество допълнителни дози ваксини, който да започнат да пристигат още в началото на Април. От тях ще получат и общопрактикуващите лекари, и ваксинационните центрове. Нямаме ваксина, която да е пристигнала и да сме я задържали“, каза проф. Ангелов.

 

Според министъра е задължително носенето на маски, както от хората, които са преболедували вируса, така и от тези, които са се ваксинирали. По този начин те не могат да станат разпространители на инфекцията. Хората, които са имунизирали са предпазени от тежко боледуване и от постъпване в лечебно заведение, добави той.

 

От МЗ информираха, че за момента

 

България успява да се справи с третата вълна на пандемията,

 

въпреки, че страната ни е на шесто място в ЕС по заболеваемост и четвърто по смътност. Министърът каза, че общ брой на заразените в страната е достигнал 317 000. Над 9000 болни са в лечебни заведения, а 743 са в интензивни отделения. 242 000 са излекуваните, а 12 413 са починали.

 

„Там където има недостиг на легла го компенсираме с разкриване на нови структури. 69% от леглата за неусложнени случай са заети ,а също и 70% от интензивните легла“, каза той.

 

Над 11 000 е заразеният брой на медиците от началото на пандемията. Проф. Ангелов заяви, че Медиците, които са ваксинирани не се разболяват и не боледуват. Нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения, добави той.

 

Коментари