Публикация

Почина проф. Мария Балабанова

Почина проф. Мария Балабанова

Авторитетният специалист по дерматология проф. Мария Балабанова е починала. Тъжната вест съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

 

"Отиде си един голям професионалист, който ни даваше верните отговори, за да поставим точната диагноза. Проф. Мария Балабанова беше епоха в патологията на кожните болести. Загубата за лекарската гилдия и за българската медицина е огромна. Ще ни липсваш ужасно много! Мир на праха ти!", написа във Фейсбук здравният министър.

 

Проф. д-р Мария Балабанова беше уважаван дерматолог с дългогодишен опит в областта на хистопатологията, онкодерматологията и естетичната медицина. Професор към Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ "Александровска" и професор към Катедрата по дерматология и венерология, Медицински Факултет, Медицински Университет - София.

 

Тя се занимаваше и с обучение на студенти медици и стоматолози /български и чуждестранни/, на които водеше лекции, семинари и практически занимания. Обучаваше и специализиращи лекари в рамките на СДК, индивидуално и в рамките на курса за специалност обучение по хистопатология. Научен ръководител на докторанти и специализанти. Организатор и лектор на курсове по хистопатология, дерматоскопия, криотерапия.

 

Проф. Балабанова беше завеждащ сектор по хистопатология и лабораторен сектор на Клиника по кожни и венерически болести, София.

 

Член на Българско Дерматологично Дружество, на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, от 1994 - изпълнителен член на Борда на ISDP (Международно общество по дерматопатология).

 

Автор на 80 научни публикации, на глави от учебници и книги, издадени в чужбина, участие в 2 монографии в и в 2 учебника по дерматология у нас, 45 статии в специализирани списания в чужбина и 35 статии в български специализирани и популярни списания; участие в 70 научни форума в чужбина и у нас с представени доклади.

Коментари