Публикация

Доц. Пехливанов: Гъбичките най-често поразяват палеца и малкия пръст на крака – ето защо

Доц. Пехливанов: Гъбичките най-често поразяват палеца и малкия пръст на   крака – ето защо

Доц. Георги Пехливанов е специалист дерматолог в София с 40 години опит.

Той е преподавател към Катедрата по дерматология и венерология към Медицински Университет София.

 

До 2019 г. е Началник отделение в Кожна клиника към УМБАЛ Александровска София. Доц. Пехливанов е завеждащ сектор полово предавани болести и диагностично-консултативния блок при Университетската Кожна клиника на УМБАЛ Александровска София. Към момента е част и от екипа специалисти на ДКЦ „Вита“ в София.

Завършва Медицински университет в столицата през 1979 г. Специалност Дерматология и венерология придобива през 1984 г., а Социална медицина и обществено здраве - през 1996 г. Защитава магистратура по Здравен мениджмънт през 2004 г.

 

Специализирал е в Австрия, Унгария и Франция. Членува в Българското дерматологично дружество. Член на Европейската академия по дерматология и венерология. Основател и председател на Национално Дерматологично Дружество. Основава с доц. И. Бакърджиев Националната Дерматологична Конференция „Варненски Дерматологични дни“. Има над 100 научни публикации и повече от 150 участия в български и международни научни форуми.

 

- Гъбичките са едно от неприятните и упорити заболявания. Кога и защо се появяват?

- Гъбичките са упорити и се причиняват от паразити от растителен произход – фунги имперфекти, които предизвикват микози и дерматомикози. Когато се гледат под микроскопа, се виждат преплетени нишки с различна дебелина – мицел и полови спори.

Засяга не само човека, но и животните – едрия рогат добитък, конете, мишки, плъхове и кучетата.

 

Предава се от болен човек или животно при употреба на чехли, обувки, джапанки, гребени от повече от един човек. Ако някой от тях е заразен, той е възможно да предаде болестта на другите. Често микозата се разпространява при ползване на фитнес уреди или лежанки, които не са дезинфекцирани.

 

- Защо едни хора се разболяват, а други не?

- Причината е в имунната система – хора с по-слаб имунитет развиват инфекцията. Впрочем така е с всички инфекциозни заболявания – трипера, пневмониите и много други заболявания.

 

- Един и същи вид ли са гъбичките по ноктите на ръцете и на краката?

- Гъбичките се разделят на 3 групи: тези, които предизвикват трихофития, микроспория и фавус.

 

Първата засяга ноктите и се среща предимно при възрастни, много рядко се открива и при деца. Често се допускат и грешки. Когато родителите видят дистрофия в периферния край на нокътя при подрастващи между 3 и 10 години, решават, че е гъбично заболяване. Но това не е вярно. Промените се дължат на растежа на индивида – физиологична десквамация, без възпаление.

 

Микоза по ноктите е по-възможна след навършване на 18-20 години.

Микроспорията и фавусите засягат предимно окосмената част на главата при децата.

Гъбичките, които засягат ноктите на ръцете, са известни като трихофития, а на краката – епидермофития. Терапията обаче не е различна.

Най-често от микоза са засегнати първия и петия пръст на краката, защото се притискат от обувките.

 

- Бихте ли посочили как притискането благоприятства заболяването?

- При носене на тесни обувки и при спортуване (предимно футбол) се нарушава физиологичния кръвоток и инервация (предимно на първи и пети пръст), което спомага за развитие на гъбичната инфекция.

 

- Доста хора се срамуват, а други подценяват заболяването. Търсят ли пациентите медицинска помощ навреме?

- Зависи от ценностната система и дали настъпилите промени са проблем за пациента. Хората с по-нисък социален статус и онези, които не поддържат добре личната си хигиена, не обръщат внимание на деформациите по ноктите си. Така процесът се задълбочава и се стига до усложнения.

 

- Какви усложнения са възможни при гъбични инфекции?

- Когато се засегнат ноктите и не се лекуват, са възможни микотични екземи, които обхващат стъпалата и дори подбедриците, както и предлакътниците, когато са заразени ноктите на ръцете.

 

В редки случаи са възможни алергични реакции към биологичните компоненти на причинителя със засягане на лимфните възли.

 

Усложненията не са чести, но са упорити и обикновено са обект на лекарска грешка. Случват се, когато заболяването не се диагностицира като гъбична инфекция, а се определи като контактен дерматит или дерматит от друго естество. Това затруднява лечението, защото колкото по-бързо се постави диагнозата, толкова по-ефикасно е лечението. Спестява на пациента редица неудобства и финансови средства.

 

- Пазарът е залят от много и различни препарати. Може ли пациентът сам да се ориентира кой е най-подходящият за него?

- За пациента е трудно да се ориентира какъв продукт да избере, защото не знае какъв тип гъбички са поразили неговите нокти. По принцип малко лаборатории изследват гъбичките и най-често диагнозата се поставя клинично.

 

В някои случаи по ноктите на ръцете се развиват дрождеподобни микози. Те засягат хората, които работят с вода – хигиенисти, бармани, готвачи. Обхващат страничните краища и изяждат нокътя отстрани. Засягат и кожата между пръстите и предизвикват разраняване.

 

Пациентът няма как да избере сам продукта, защото има голям брой лекарствени средства. Едни съдържат млечна или салицилова киселина, други като Микодефен съдържат иновативния циклопирокс. Това е активната субстанция на лака за нокти, която има свойството да прониква в нокътя и да достига висока концентрация до 48-я час.

 

- Как се прилага и какъв е ефектът от Микодефен?

- Необходимо е предварително добре да се почисти роговата материя под ноктите, за да се улесни проникването на лака. Желателно е изрязването да се направи от медицински педикюрист, защото е специално подготвен.

 

Лакът се нанася през ден през първия месец, като е добре да обхваща и 2-3 мм от кожата около нокътя. През втория месец третирането се прави поне 2 пъти в седмицата, а от третия до шестия месец – поне веднъж седмично. Препоръчително е терапията да продължи половин година.

 

Много е важно да се каже на пациента, че лакът се нанася върху всички нокти, а не само върху заразените, задължително и на двата крака, защото се допират, докато спи. В противен случай ефектът може да не е достатъчно добър.

Ефектът от терапията се очаква най-рано след третата седмица, ако болестта е в лека форма. Човек не може да очаква чудеса, иска се постоянство и упоритост.

 

- Колко време  обикновено продължава терапията?

- Зависи от тежестта на заболяването - промените и доколко масивно е засегната нокътната плочка.

 

Нека уточним, че лаковете като Микодефен, са подходящи за лечение в началото на заболяването и от умерени до среднотежки микози. В такива случаи е възможно пълно излекуване, което е успех.

 

При тежки форми възможността болестта да се излекува само с един препарат е почти нулева. Затова се прилага комбинирано лечение. Дерматологът трябва да обясни още в самото начало бъдещата терапия на пациента, който сам да избере комбинирания метод на лечение съвместно със специалиста дерматолог. Ако до няколко месеца лечението с лак не даде желания резултат, се включват и таблетки. Ако и те не помогнат, се прибягва до хирургично лечение – махане на нокътя.

 

- Какви са най-честите пациентски грешки?

- Пациентите често не спазват профилактичния режим – лична хигиена, смяна на чорапите, да ползва редовно антимикотични пудри и кремове. Освен това не бива да допуска краката му да се изпотяват или да бъдат мокри. При неправилна профилактика се стига до рецидиви и лечението започва от начало.

Много от тях прекъсват лечението си, без да си дават сметка, че след всяка пауза се започва отначало.

 

- Във вашата практика имате ли изцяло излекувани болни от микоза?

- Имам пациенти, които са се излекували напълно, но те са потърсили помощ в начален етап на заболяването и са спазвали стриктно предписаната терапия и профилактичен режим.

 

- Бихте ли споделили някой случай от вашата практика, който ви е създал затруднения при лечението?

- От 5 месеца лекувам пациент, който освен с лака, приема и перорални препарати. При него са засегнати 3 пръста, но болестта е с давност от 10 години, не е потърсил помощ навреме и нокътните плочки са доста деформирани. Наложи се да обсъдим възможността да бъде приложено хирургично лечение, като локалното на останалите нокти продължи, както и приемът на медикаменти през устата.

 

Една от сериозните грешки в медицинската практика до неотдавна беше, че се вадеха ноктите на пациентите, без да се провежда другото лечение. Така нокътят порастваше отново, но поразен от микоза, защото гъбичките си стоят в основата – матрикса.

 

В заключение терапевтичният процес на гъбичните заболявания на ноктите е дълъг процес с много терапевтични варианти и разбиране от страна на пациента.

Коментари


Лазерното лечение дава отлични резултати!