Публикация

Неонатологията на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече може да се грижи за недоносени бебета

Неонатологията на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече може да се грижи за недоносени бебета

Неонатологичното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече може да полага грижи за недоносени бебета, родени след 32 гестационна седмица и с тегло от 1500 грама. Това е възможно, след като специализираното отделение на болницата повиши нивото си на компетентност до второ ниво с официална заповед на министъра на здравеопазването.

 

Второто ниво на компетентност дава възможност пациентки на болницата, при които е започнало преждевременно раждане преди 36 гестационна седмица, да останат под грижите на познатия им медицински екип, а не да бъдат пренасочвани към други лечебни заведения. За техните недоносени бебета пък се осигурява най-добрата неонатологична грижа от квалифициран екип с модерна  апаратура, одобрени след стриктна процедура от страна на медицинските власти.

 

Кога едно раждане се счита за преждевременно?

 

Всяка нормално протекла бременност продължава между 37 и 42 седмици. Преждевременно се счита раждането преди 37 г.с., а бебето, появило се преди този срок – за недоносено. В българското законодателство е прието, че преждевремнно раждане е това от 25 г.с. и с тегло на новороденото над 600 грама. 32 г.с. попада в осмия месец от бременността.

 

Колко са недоносените бебета в България?

 

Приблизително 10% от всички новородени у нас се раждат с различна степен на недоносеност, като причините за това са разнообразни. Сред основните попадат някои инфекции, аномалии на плацентата, многоплодна бременност, специфични хронични заболявания на родилката, както и по-високата възраст на жената. Едно от най-тежките усложнения на бременността – прееклампсията, също е потенциална причина за раждане на недоносено бебе.

 

За родилното ни отделение

 

Родилното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е открито на 9 декември 2006 г. Поради нарастващия интерес на пациентите на болницата, 8 години по-късно, на 9 декември 2014 г., официално беше открито разширеното и обновено родилно отделение. През януари (14 години след създаването му) екипът му отбеляза 10 000-ото раждане.

 

Коментари