Публикация

Какво да правим, ако наш близък получи инсулт?

Какво да правим, ако наш близък получи инсулт?

Когато някой получи инсулт, това е шок не само за него, но и за неговите близки. Чудите се какво да правите занапред и как да преодолеете последствията. Ето списък с важните въпроси, чиито отговори трябва да намерите с помощта на лекуващите лекари.


Как мозъчният удар ще повлияе на неговата мобилност?


Ще може ли да ходи? Да движи ръцете си, да говори, да се грижи сам хигиенните си нужди? Обикновено лекарите дават срок от 2-3 месеца, преди да кажат с категоричност дали последствията от инсулта са трайни или могат да бъдат преодолени с лечение и рехабилитация. Помолете лекаря да предвиди най-добрия и най-лошия сценарий във възстановяването. Така ще знаете какво Ви очаква. Колкото по-рано след инсулта започне раздвижването, толкова по-добри са шансовете за възстановяване. Това трябва да се случи още в първите 24 часа в болницата, но за съжаление нещата не стоят така във всички болници в България.


Какви други промени ще настъпят в живота на моя близък?


Инсултът може да причини депресия, объркване и проблеми с паметта. Вашият близък може да има проблеми със запомнянето на имената, с довършването на изреченията, особено в първите дни. Това може да ви разстрои, но е част от възстановителния процес. Ако е засегната лявата част на мозъка, той може да има проблеми с речта, езика и другите форми на комуникация. Не е изключена и емоционална травма, защото Вашият близък също преживява загубата на тези способности. Бъдете търпеливи и приемете това.


Какъв е планът за лечение оттук-нататък?


Пациентът трябва да бъде изписан от болницата с рецепта и указания как да продължи възстановяването. Програмата може да включва комбинация от лекарства, рехабилитация, логопедия за подобряване на речевите способности. Възстановяването е дълго и трудно, изисква специализирана подкрепа от квалифицирани медицински специалисти.


Въпреки съществуването на клинични пътеки, които дават възможност след овладяването на острия инсулт пациентът да продължи долекуването си в болница за още 10 дни, малко болници предлагат това на близките. Качествената грижа за тези пациенти, особено ако са лежащи и неподвижни, отнема сериозен ресурс. Стремежът е пациентите след инсулт да се изписват бързо, за да не се натоварва ограниченият медицински персонал, а възстановяването им да продължава в специализирани заведения за долекуване или у дома. Така се стига до ежедневни ситуации, на които ставаме свидетели в болниците – пациентът все още е неподвижен, не може да се обслужва сам, има нужда от продължително лечение и медицински надзор, но клиничната пътека е изтекла и той трябва да бъде прибран от близките. В ситуации като тази, вариантите са да търсите болница или хоспис за продължително лечение, или различни медицински специалисти – лекар, сестра, рехабилитатор, да посещават болния у дома.


Как да намалим риска от нов удар?


Трябва да бъдете уверени, че вашият близък спазва точно указанията на лекуващия лекар и приема изписаните лекарства. Спазването на здравословна диета с ниско съдържание на мазнини и леки упражнения са първите стъпки в превенцията. Поговорете с лекарите и разберете за какви симптоми и предупредителни признаци трябва да следите.


Какви грижи ще бъдат необходими на моя близък, когато напусне болницата?


Когато установите нивото на мобилност и промените в поведението, които преживява Вашият близък, ще имате по-добра представа какви грижи трябва да осигурите след изписването от болницата. Малко вероятно е той да може да се грижи за себе си сам. Ще бъде необходимо да организирате грижите в домашна среда и да осигурите постоянен придружител. Трябва да следите дали приема лекарствата си точно и навреме, храни ли се редовно, може да се налага да помагате с дейности като къпане, обличане, посещение на тоалетна, третиране на кожата срещу рани от залежаване.
Може да се наложи да обезопасите дома, или да го направите по-достъпен, особено ако близкият Ви е обездвижен и първите дни се придвижва с инвалидна количка или проходилка. Част от обезопасяването включва застилане с нехлъзгащи покрития стълби, бани и други сервизни помещения, премахване на килими и ниски маси, очертаване на безопасни маршрути за движение. За хората, които нямат нужните умения или време да осигурят постоянно присъствие на придружител, винаги съществува вариант за наемане на болногледач у дома. Хоспис или болница за долекуване е още по-добър избор, защото предлага и допълнителен лекарски и сестрински надзор, манипулации, рехабилитация. Още повече, че това може да бъде временна мярка, която да помогне за по-бързо възстановяване и завръщане към самостоятелен живот.


В "Хоспис Зора" също имаме пациенти, които сме вдигнали на крака след инсулт и вече са напълно способни да се грижат за себе си у дома!

Коментари