Публикация

Правителството отпусна 50 млн. лв. за медиците от първа линия срещу COVID-19

Правителството отпусна 50 млн. лв. за медиците от първа линия срещу COVID-19

Правителството одобри 50 млн. лв. за допълнителните възнаграждения на медиците, работещи на първа линия в борбата с COVID-19. Сумата е трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса и освен за възнаграждения ще се използва и за заплащане за поставяне на ваксини. Премиерът Борисов посочи, че са налице и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия.

 

Други 46 млн. лв. се отпускат към бюджета на Министерството на здравеопазването. Те са

предназначени за закупуването на Ремдесивир

 

Така ще бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до месец септември, включително.

 

В рамките на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху договореностите от приключилото късно снощи видеоконферентно заседание на Европейския съвет. Премиерът изрази увереност, че в резултат на проведените дискусии Европейската комисия ще направи така, че пропорционалното разпределение на ваксините в ЕС да е факт, в следствие на което очакванията са през април България да получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

Коментари