Публикация

Проф. д-р Димитър Шишков, дм: Камъните в бъбреците обичат горещ климат и варовита вода

Проф. д-р Димитър Шишков, дм: Камъните в бъбреците обичат горещ климат и варовита вода

Проф. д-р Димитър Шишков, дм е началник на Клиника по урология  "Св. Апостол Лука" при „УМБАЛ-Пловдив“ от 2005 г. Завършва медицина в Медицински университет в Пловдив през 1991 г.

 

В бившата Окръжна болница започва работа през 1998 г. В практиката си въвежда иновативна оперативна техника -ортотопично заместване на пикочен мехур, и до момента заедно с екипа си е направил над 650 интервенции.

 

Има множество специализации извън страната: 1996 г. - Швейцария; 1998 г. - при проф. Щудер, „Инзел шпитал", Университетска клиника по урология, Берн.

Завършени курсове у нас и в чужбина по лапароскопска хирургия (Германия), интервенционална ехография, трансуретрална ендоурология. Един от първите въвели лапароскопските оперативни техники в урологията.

 

Има над 150 научни публикации у нас и в чужбина.

От 2001 г. е член на Европейската урологична асоциация и Световната урологична асоциация; От 2011 г. е член на Американската урологична асоциация.

 

-        Проф. Шишков, защо има Световен ден на бъбречно-каменната болест през март? На какво се дължи това специално отношение?

-        Нефролитиазата е хронична болест, която прогресира, а при злокачествено протичане може да отведе пациента на хемодиализа. Честотата на заболяването зависи от географски, климатични, етнически, диетични и генетични фактори.Това създава значителни затруднения на семейството, впоследствие го лишава от него, а накрая и обществото губи един човек.

 

Затова е хубаво да има такъв специален ден и той да напомня и на лекари, и на пациенти, че това е сериозно заболяване, което води до инвалидизация.

 

-        Кой може да се разболее от „камъни в бъбреците“?

-        В основата на бъбречно-каменната болест стоят няколко причини за нейното възникване. Едната е обмяната на веществата при човека, а другата е фамилната обремененост. Третата е свързана с т.нар. ендемични райони, какъвто е Пловдив, където химичният състав на водата е специфичен – с високо съдържание на твърди вещества, които се поемат от човек, когато я пие. Те заедно с високите температури стават причина за образуване на камъни в отделителната система. В това горещо място е задължително  да се консумира достатъчно вода, защото профилактиката на бъбречно-каменната болест е в приема на много течности.

 

-        Какво означава много течности? Колко вода е редно да пият пловдивчани на ден?

-        На ден човек губи с ходенето, дишането, работата си, храносмилането и всички останали дейности поне 1,5 литра течности, а в горещото време и повече. Това означава, че минимумът, който изпива, трябва да е 1,5 л. Но при горещо време или ако спортува, тренира във фитнеса, ходи на разходки, тича, количеството трябва се увеличи до 3 литра.

 

За много хора това количество е голямо, но то е добре за профилактика и няма да позволи образуването на камъни в бъбреците. Освен напитките е много важен и хранителният баланс, а също и консумацията на сол да се сведе до минимум.

Още по времето на Римската империя прочута със своите качества е хисарската вода. Затова толкова много хора от цялата страна редовно наливат и пият от нея. 

Но да се върна към причините за появата на болестта, за да спомена, че сериозен рисков фактор са и наркотиците. В западноевропейски болници са правени задълбочени проучвания за ролята на упойващите вещества, които доказват, че те водят до образуване на конкременти. И тъй като зависимите стават все повече у нас, броят на болните също нараства.

 

Друга причина са възпалителните процеси на пикочо-отделителната система. Този проблем е най-сериозен, защото е и най-разпространен. Инфектираните тромби, които се получават, стават като матрица – върху тях се трупат – урати, оксалати и т.н. и постепенно се образуват камъни. Затова винаги се препоръчва на пациентите, когато имат възпалително заболяване, да се лекуват навреме, бързо и адекватно.

 

-        Казахте, че профилактиката е пиенето на много вода. А какво е лечението?

-        Лечението зависи от локализацията на камъните, тяхната големина, от кой вид са – дали подлежат на извънтелесно разбиване, ендоскопско, което може да е с лазер, ултразвук, механичво размачкване, лапароскопски и с отворени хирургични техники.

Най-големият майсторлък на лекуващия лекар е правилно да прецени коя методика да използва. Много от колегите залитат по нещо, което е модерно в момента, а то може да не е показано за конкретния случай. Един голям камък, като напр. кораловиден камък, ангажира цялата вътрешна кухина на бъбрека и не може да се разбие. Пациентите, прочели или чули някъде за тези модерни процедури, настояват да се подложат на тях. Има колеги, които не им отказват, за да не изпуснат пациента, макар да знаят, че най-добрият начин и най-щадящият подход в случая е отворената урологично операция.

 

В Клиниката в момента лекуваме пациентка с един бъбрек, който е бил унищожен от разбиване на камъни по новите методики. Правим всичко възможно да го спасим. Разбира се, когато е показано, най добре за пациента са минимално инвазивните оперативни техники.

 

-        Има ли много такива случаи, които се налага да спасявате?

-        Да, има много болни, минали през т.нар. модерни методи – извънтелесно разбиване на камъни, през уретера, през кожата, на които след това бъбрекът е унищожен. Причините за този резултат може да бъдат няколко – или техниката не е подбрана точно, или манипулацията е направена неправилно или камъкът е бил толкова голям, че самото разбиване уврежда бъбрека необратимо.

 

При нас постъпи жена, на която са разбивани камъни през кожата. Процедурата е продължила около 3 часа, защото са били много големи.

 

Операцията не е направено адекватно – не е бил осигурен дренаж и изсмукване на конкрементите навън. При разбиването те се набиват по чашките(тапицират ги с пясък), запушват ги, стават матрици за образуване на нови камъни и този бъбрек се уврежда необратимо. В конкретния случай отделя много малко урина. Всеки момент обаче може да спре изцяло. Кръвното налягане ще се покачи и идва ред да бъде премахнат.

 

Другият много важен момент, при толкова напреднали процеси и наличие на големи камъни, е да се намери причината и да се отстрани, независимо дали е инфекция, стеснение на пикочопровода или друга. В противен случай дори да бъде отстранен камъкът, след време организмът ще образува нов.

 

-        Колко е разпространена нефролитиазата в страната?

-        Да не забравяме, че етиологиата на това заболяване е комплексна. Във всички региони у нас, където водата е варовита, а температурите са по-високи. Освен от Пловдив при нас идват пациенти от Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас, Сливен, изобщо от целия южен регион.

 

У нас липсва статистика за разпространение на болестта, както и проучвания до каква степен е свързана с генетичното унаследяване или с други инфекциозни заболявания.

Това в известна степен означава, че здравето на всеки зависи от самия него. Затова се провежда профилактиката и част от нея е Световният ден на бъбречно-каменната болест По този повод се организират безплатни прегледи, за да се помогне на хората от рано да се диагностицира проблемът.

 

В нашата клиника съвсем случайно се откриват камъни в бъбреците у много пациенти, които са дошли на преглед по друг повод – болки в корема, жлъчката, простата, пикочен мехур. Тогава се вижда, че в бъбреците има пясък или малки камъчета, които все още не са му причинили главоболия.

 

-        Кои са най-точните изследвания за диагностика на нефролитиаза?

-        Ехографията винаги е насочващо изследване. При нея се вижда, че има задръжка на урина и камък. Диагнозата е ясна, но ако урологът иска да бъде прецизен, трябва да направи и други изследвания. Венозната урография, компютърната томография, ядрено-магнитния резонанс са най-добрите методи при диагностика на бъбречно-каменната болест, за да се види точното разположение, големината и вида на камъка.

 

С рентгенографията се установява още дали е рентгенопозитивен или не, защото уратите, оксалатите и фосфатите реагират съвсем различно по химичен състав на рентгеновите лъчи, а това има отношение и към лечението. Ако често се налага да се правят рентгенови изследвания, за да не натоварваме тялото на болния, го изпращаме на ядрено-магнитен резонанс.

 

-        Какво е отражението на пандемията върху тези болни?

-        Като при всички останали заболявания. От страх да не се заразят с COVID-19 хората не ходят на лекар. Няма нищо лошо българите да се възпитават да се пазят от коронавируса, но не е редно денят да преминава под една мантра. В момента пациентите, които лекуваме и оперираме, вече не подлежат на минимално инвазивните терапии, защото са много напреднали и ние не можем да им бъдем полезни. Сега берем плодовете на това, че наплашихме хората да не ходят на лекар една година. Никой от интервюираните професори(може би не случайно подбрани) не каза по телевизията: „Хора, не мислете, че има само коронавирус, има сърдечно-съдови, онкологични, урологични, неврологични и много други болести, които напредват и е редно да бъдат лекувани!“ Пациентите трябва да бъдат наясно, че интервенцията може да се извърши до един определен момент, после е късно.

 

Преди пандемията бяхме стигнали до вариант, в който ежедневно извършвахме лапароскопски операции, защото хората идваха навреме. Сега все по-рядко ги правим, защото заболяването вече не е подходящо за такъв тип интервенция - толкова е напреднал процесът. Не можем да „сменяме” и пикочни мехури по същата причина.

Наскоро дойде пациент от Сандански с рак на простатата, при когото процесът е толкова авансирал, че може да бъде лекуван единствено с лъче- и химиотерапия.

 

-        Какъв съвет бихте дали на пациентите?
-        Не бива да забравят за другите болести и когато имат проблем, да не се притесняват от коронавируса, защото в болниците противоепидемичните мерки се спазват най-добре. Не се спазват толкова стриктно в ресторантите и в търговските обекти, където ходят без притеснения. На нас лекарите ни е особено трудно да лекуваме хората с напреднали заболявания, а най-лошото е, че понякога не можем да им помогнем адекватно.

 

Затова от 1 март 2021 г. в Клиниката по урология беше отворен „зелен коридор“ за пациентите с всякакви урологични заболявания. По този начин гарантираме достъп до специализирана медицинска помощ, а консултациите са безплатни. Трябва да се знае, че болестите се развиват и стават все по-зле и все по-зле, ако пациентът сам не отиде на лекар и не поеме контрола. 

Коментари