Публикация

Д-р Кателиева: В Спешна помощ не усещаме ситуацията с COVID-19 под контрол

Д-р Кателиева: В Спешна помощ не усещаме ситуацията с COVID-19 под контрол

За съжаление в Спешните отделения не усещаме ситуацията под контрол. Вълната от заразени пациенти става все по-висока и по-висока. Това е един сериозен наплив от хора, които са с коронавирусни инфекции. Част от тях са с доста напреднала дихателна недостатъчност. Това са хора, които се нуждаят от легла с кислород, а те свършват много бързо. Това заяви в ефира на Нова телевизия д-р Десислава Кателиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. По думите ѝ нашите лечебни заведения не са пригодени, за да бъдат изцяло Интензивни отделения.

 

„Именно за пациенти с дихателни проблеми намираме легла изключително трудно. Част от хората, които идват при нас, дори не подозират, че са болни от COVID-19, а това се установява след преглед”, посочва тя.

 

Според нея е твърде рано да се усети ефектът от затягането на мерките.

 

„В момента при нас са пациентите, които са се заразили при предишното разхлабване. Имаме голям проблем с хора, които имат клиничната картина на заразени с COVID-19, но са с отрицателни PCR и антигенни тестове. Тези хора няма как да ги настаним в COVID отделения, а те трябва да бъдат насочени към Пулмологични отделения, повечето от които са трансформирани в COVID клиники”, посочва медикът.

 

Чувстваме, че сме на границите на възможностите си, добави тя.

Коментари