Публикация

Сезонна хрема - алергологът говори!

Сезонна хрема - алергологът говори!

С настъпването на пролетта идва и цъфтежът на растенията, който радва сетивата, но създава проблеми за хората с поленова алергия (сенна хрема). Това сподели д-р Мариана Мандажиева, един от най-опитните и търсени алерголози и управител на МЦ „Искър“ в София. Благодарение на съчетаването и приложението в практиката на познанията от двете специалности - УНГ и Клинична алергология, помага успешно на пациенти, които имат ясна симптоматика и неизяснена диагноза или пък заболяване, причинено от инфекция или алергична реакция. Д-р Мандажиева има богат опит в диагностиката и лечението на сенната хрема, алергичен и неалергичен ринит, хроничен синузит, носна полипоза и други, по-рядко срещани състояния, свързани със сложните механизми за възникването на алергия.

 

Типичните и най-чести оплаквания на поленовата алергия включват:

  • пристъпно кихане;
  • сърбеж в носа, гърлото и ушите;
  • запушване на носа
  • различен секрет в носа от воднист до слузест
  • симптоми в очите – дразене, сълзене, зачервяване и сърбеж.

 

Тези симптоми се причиняват от цветния прашец на цъфтящите растения, треви и храсти, а характерното за тях е, че се повтарят всяка пролет и всяко лято, посочва д-р Мандажиева. За да не се стига до тежки симптоми, е добре пациентите да вземат профилактично средство, което овладява сърбежа в носа, кихането, воднистата секреция, хремата и сърбежа на очите – антихистамин като „Ролетра“.

Може да се ползват още локални медикаменти - капки за очи с антихистамин, промивки на носа с различни разтвори, които да облекчат затрудненото носово дишане, съветва специалистът.

 

Пациентите питат често, колко може да продължат лечението с антихистамини. По думите на д-р Мандажиева, „Ролетра“ може да се прилага месеци наред, без да се наблюдават странични ефекти. Препаратът има добър ефект и при пациентите с целогодишен алергичен ринит или хроничен синузит, тъй като повлиява симптоми като задно носно стичане и запушване на носа.

Коментари