Публикация

Д-р Терзи: Инконтиненция се лекува успешно с лека операция

Д-р Терзи: Инконтиненция се лекува успешно с лека операция

Д-р Васил Терзи е началник на урологично отделение във ВМА - МБАЛ Варна. С него разговаряме за инконтиненцията при жените - проблем, кой създава сериозен дискомфорт, но пациентите често се притесняват да търсят помощ, докато нещата не се влошат. 


Какво е инконтиненция? 


Инконтиненцията е неволно изпускане на урина, като тя е два вида. Едната е т.нар. стрес инконтиненция при кашляне, кихане и физически усилия, а другата е по спешност, когато след появата на позив за уриниране контракцията е толкова силна, че пациентът не може да задържи урината.  


Причините за появата й са неизяснени и има доста теории. При стрес инконтиненцията при жените се смята, че тя се дължи на отслабване на съединителната тъкан на свързочния апарат на женските полови органи и на пикочния мехур. Установено е, че с възрастта някъде около 30-40% от жените страдат в определена степен от това състоене.  


Когато говорим за стрес инконтиненция трябва да се уточни, че не говорим за психически стрес, а за физически. При някакво усилие се покачва налягането в коремната област, което води до натиск върху пикочния мехур. Съответно се нарушава механизмът за затваряне на уретрата, което води до изпускане. 

 
Възможно ли е да е в резултат на някакво заболяване или инфекция?  


Не. Инфекциите са по-скоро съпътстващи и няма ясна връзка между тях и инконтиненцията. При спешната инконтиненция понякога инфекциите допринасят за това тя да е по-силна, но не са причина за появата й.  


Само възрастта ли е рисков фактор? 


Не. Установено е, че нормалното раждане е рисков фактор. Така около 20-годишна възраст от това състояние страдат от около 2-3% от жените. С напредване на възрастта тази цифра се увеличава.  


Какво е лечението? 


При стрес инконтиненцията причината е анатомична промяна и затова лечението е хирургично. Операциите са два вида. Едните са с поставяне на слинг – синтетично платно под уретрата, а другите са лапараскопски. Във ВМА Варна използваме лапараскопския метод, който е много ефективен. Операцията фиксира пикочния мехур, премахва се неговата мобилност и проблемът се решава напълно. Пациентът се изписва още на следващия ден и се възстановява бързо.  


Слагането на платно е също ефективно, но там има риск организмът да го отхвърли или то да излезе през влагалището. В някои държави тази операция е вече забранена заради вероятните усложнения, свързани с платното.  


Има ли медикаментозно лечение? 


При стрес инконтиненцията се използва един препарат, който е с не много висока ефективност, в сравнение с хирургичното лечение. По мои лични наблюдения той помага в 20% от случаите.  


Възможно ли е проблемът да се реши с някаква поредица от физически упражнения? 


За спешната инконтинеция няма упражнения, които могат да помогнат. Тук обаче има доста ефикасно медикаментозно лечение. Редки са случаите, когато то не помага.  
При стрес инконтиненцията има упражнения за укрепване на тазовото дъно, но те са много рядко ефективни. Обикновено пациентките правят упражнения няколко месеца с променлив успех, а когато спрат проблемът продължава. Това е все едно да ходиш на фитнес. Натрупваш мускули, а когато спреш тренировките, мускулите отслабват.  


Има ли някаква превенция? 


След като не се знаят точните причини за настъпване на тези състояния, е трудно да се даде съвет какво трябва или не трябва да се прави.  


Може ли да се влоши състоянието, ако не се вземат мерки навреме? 


Обикновено степента на инконтиненцията прогресира. Ако в началото се изпускат само няколко капчици, то в последствие количеството урина се увеличава. Това за съжаление не е състояние, на което жените обръщат много внимание. За тях то не е болест в истинския смисъл на думата, защото ако не се лекува, не настъпват някакви сериозни увреждания на организма. По-скоро проблемът за пациентките е психически и социален, защото им създава дискомфорт. Има жени, които ги е страх да излизат или да се срещат с хора, за да не им се случи пред тях. Някои дори носят постоянно дамски превръзки.  


Съветвам пациентите ако имат такива оплаквания да не ги подминават, а да посетят лекар, защото той може да им помогне.  

Коментари