Публикация

Счупеното зараства трудно? Ето какво влияе

Счупеното зараства трудно? Ето какво влияе

Има много фактори, които влияят за времето на зарастване при счупена кост. В едни случаи това се случва за месец, а в други - за доста по-дълго време.

 

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ, обяснява от какво зависи скоростта на процеса. На първо място значение има локалната биология. Става дума за особеностите на зоната на скелета, където е счупването. Ако костта е в зона с добро кръвоснабдяване, то може да се очаква, че ще заздравее по-бързо от друга с лошо хранене. Друго нещо, което трябва да се вземе предвид, е типът кост. Гъбестата, наричана още спонгиозна, ще се оправи по-бързо, отколкото плътната и дълга тръбеста кост. Тръбестите кости са най-здравите и устойчиви кости на тялото, само че не са много добре кръвоснабдени. Затова и при счупване зарастват по-бавно. 

 

Втори важен фактор, е дали травмата е високоенергийна. Такива се получените при спортове с интензивно натоварване - например падане при ски, или пък автомобилна катастрофа. Счупванията тогава са по-тежки и може да се очаква, че зарастването ще върви по-бавно в сравнение с по-лека травма, получена при падане по време на всекидневни дейности. 

болки в ставите

 

Следващият фактор, който оказва много важно влияние за продължителността на заздравяването, е механиката – размествания и натоварвания, на които е подложена фрактурата. По-малките кости, подложени на по-леки натоварвания, зарастват по-бързо. Ако обаче травмата е на дълга кост, подложена на по-големи сили на огъване, процесът на възстановяване може да трае по-дълго.

 

Каква е ролята на лечението?

 

Сами по себе си всички тези фактори действат в комплекс и са взаимозависими – т.е. действието им е относително и може да бъде компенсирано чрез подходяща хирургична намеса например, допълва проф. Кинов.

 

Има значение и какво лечение е проведено. Ако една фрактура е лекувана без имобилизация, тя може да зарасне в лоша позиция. При лечение с наместване и гипсиране тя ще зарастне в по-правилна позиция и тук влияе видът на травмата - високоенергийната ще зараства по-бавно, защото кръвоснабдяването е силно нарушено. По-леката фрактура се възстановява за по-кратко време. При високоенергийни травми в повечето случаи се налага оперативно наместване.

 

Хирургичната операция допринася за по-правилен и по-бърз оздравителния процес, по ранно и добро възстановяване. Операции се правят по необходимост и при по-тежките счупвания. Напоследък акцента е върху мини инвазивните техники – при тях кръвоснабдяването не се нарушава, оперативната травма е по-малка и възстановяването по-бързо и те се прилагат винаги, когато е възможно. 

Кои фактори определят здравината на костта?

 

Здравината на костта зависи от няколко основни неща:

  • възраст;
  • физическа активност / обездвижване;
  • някои заболявания;
  • приема на калций и витамин D.

 

У нас е популярно да се казва, че зарастването отнема толкова дни, на колкото години е човекът. Възрастта със сигурност влияе върху продължителността на оздравителния период, коментира ортопедът. С годините организмът атрофира, костите не правят изключение и също отслабват като здравина, счупванията при по-възрастните се случват по-често. Зарастването не е по-бавно, но условията в организма са по-неблагоприятни, отбелязва проф. Кинов. Фрактура при кост с остеопороза е по-трудна за оперативно фиксиране, самата травма води до по-голямо раздробяване. Болката в ставите продължава по-дълго.

 

Някои заболявания се отразяват и на костите. Като пример той посочва онкологичните заболявания, както и терапиите за тях. И двете може да се отразят на здравината на костта, да повишат риска от фрактури. 

 

Остеопорозата е свързана с хормонални промени в организма. Друго заболяване, което води до увреждане на костите е хиперпаратиреоидизмът – повишената функция на паращитовидните жлези, отговорни за разпределението на калция в организма. При това заболяване се установяват кафяви петна или т.нар. костни кухини, които са на практика липсваща кост.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари

Благодаря за информацията,беше много полезна за мен като рехабилитатор!