Публикация

Проф. Анна-Мария Борисова: Всички ендокринноболни трябва да се ваксинират

Проф. Анна-Мария Борисова: Всички ендокринноболни трябва да се ваксинират

Всичко ендокринноболни трябва да се запишат и да отидат и да се ваксинират. Еднакво добри са всички ваксини и еднакво подходящи за всички ендокринно болни, включително и диабетиците. Това каза в "Денят започва" председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова.

 

"В България имаме близо половин милион диабетици. В момента диабетиците са разколебани дали да се ваксинират и не ходят на прегледи при собствените си ендокринолози, да не говорим за болничното лечение", заяви тя.

 

Коронавирусът отключва диабет при някои от заразените. Такава информация беше съобщена от председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Темата бе коментирана и от проф. Анна-Мария Борисова.

 

"Когато започва епидемията в Ухан, за 2 седмици в две болници приемат над 600 души с COVID-19. 20% умират, минава време и анализът установява, че роля играе възрастта и високата кръвна захар", каза тя.

 

Специалистът посочи и пример от Америка - в болницата "Бирмингам" в щата Алабама за 5 месеца приемат над 25 000 лица с COVID-19. Анализът от там показва, че болестта протича най-тежко при възрастните, при мъжете спрямо жените и при диабетиците.

 

"От Европа - в болницата "Сан Рафаело" в Милано за 3 месеца са приети над 500 пациенти и от тях 27% са диабетици", заяви още ендокринологът.

Коментари