Публикация

Световъртежът е една от проявите на COVID -19 – как да го овладеем

Световъртежът е една от проявите на COVID -19 – как да го овладеем

Близо 15% от хората, засегнати от коронавирусна инфекция са страдали от шум в ушите, а близо 8% са имали загуба на слуха – това сочат данни от наскоро направени изследвания на учени от университета в Манчестър. 


Изследователите от Центъра за биомедицински изследвания в Манчестър събраха данни от 24 проучвания, които идентифицираха връзка между коронавируса и слуховите и вестибуларните проблеми. Техните заключения са, че 7,6% от хората, заразени с COVID-19, изпитват загуба на слуха, докато 14,8% страдат от шум в ушите. Техните изводи сочат, че 

 

Световъртежът е част от симптомите, свързани с COVID-19

Вестибуларната система включва части от вътрешното ухо и мозъка, които обработват информацията, свързана с контролиране на баланса и движенията на очите. Многобройни проучвания, направени сред хора от различни точка на света, които са заразени с коронавирус, посочват замаяността като една от основните клинични прояви на болестта. Това не е изненадващо, тъй като световъртежът в исторически план се свързва с вирусни инфекции.  

 

По-рано публикувано проучване от Китай установи, че замаяността е най-честата неврологична проява на COVID-19.  Тя е в резултат от невроинвазивния  потенциал на тежкия остър респираторен SARS-CoV-2 вирус, който причинява COVID-19.

 

Учените предполагат, че вирусът навлиза в нервната тъкан от циркулацията и се свързва с рецепторите за ангиотензин конвертиращ ензим, открити в капилярния ендотел. 

 

Отделно от това, пряката инвазия, хипоксията, хипекоагулопатията, както и 

имуномедиираният инсулт са сред постулирания механизъм на невроинвацията, водеща до замайване.   

 
Световъртежът е състояние, което предизвиква тревожност у хората и дори депресия. Това е съвсем очаквано, защото в мозъка има ясна анатомична връзка между вестибуларните структури и тези, които са в основите на тези психологически състояния. Болните от коронавирус, които усещат виене на свят са със завишени нива на стрес. Доказано  е също, че световъртежът остава като постковид състояние и може да продължи и месеци след преболедуване. 

 

Как да се овладее световъртежът при COVID-19 и при постковид синдром 

Първо и най-важно е да се потърси консултация със специалист, който може да назначи медикаментозно лечени, вестибуларна рехабилитация или друга терапия.

 

Вестибуларни супресанти се използват за лечение на острата вестибуларна криза. Когато пациентът е в много тежко състояние, те се дават, за да потиснат възбудата и да облекчат симптомите. 

 

След като отмине острата фаза, се назначават медикаменти за хронично лечение (ноотропни лекарства). Те имат съдоразширяващ ефект, подпомагат функцията на нервната тъкан. 

 

 

виж повече

 

 

Гинко билобата има важно място за овладяване на световъртежа

Ginkofol (Гинкофол) е хранителна добавка, съдържаща стандартизиран сух екстракт от листата на гинко билоба – 24% флавоноиди и 6% тритерпени. Влияе благоприятно върху мисловния процес, вниманието и паметта, забавя стареенето на мозъка. Поддържа структурата и устойчивостта на капилярните съдове, подпомага микроциркулацията.

 

Това е единственият продукт на българския пазар с контролирано съдържание на гинколова киселина (под 1 ppm, което е гаранция, че не може да причини алергични реакции, включително и при хора, които са предразположени. Препаратът е подходящ при:

  • Нарушено оросяване на крайниците
  • Запушване на кръвоносните съдове
  • Световъртеж/виене на свят
  • Млади хора, работещи под стрес и умора
  • Млади хора с нарушена концентрация и затруднения при запомняне 
  • Загуба на паметта, свързана с възрастта

Коментари