Публикация

Анекс към НРД урежда заплащане от 10 лв. за лекарите, поставили ваксина

Анекс към НРД урежда заплащане от 10 лв. за лекарите, поставили ваксина

Сертификатът за приключила имунизация е безплатен. Това каза в интервю за bTV председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му държавата е длъжна да осигури всички мероприятия по ваксинация на гражданите да са безплатни. Той отбеляза, че някои заведения в извънболнична помощ и някои общопрактикуващи лекари не бяха разбрали това, и си сложиха такса за сертификата.

 

От днес обаче в сила влиза

 

анекс към НРД, който урежда нещата

 

 Според текста на анекса всички работещи в СИМП, включително изпълнители на медико-диагностични дейности, ще получават заплащане от 10 лв. от НЗОК за поставяне на ваксина срещу COVID-19. В тази сума се включва и издаването на сертификата.

Председателят на БЛС уточни, че такса може да има, ако решим да си издадем документа на място, различно от това, в което сме се ваксинирали. Ако има някакви нарушения и личните лекари поискат такса, трябва да се подаде жалба към НЗОК, БЛС или Министерството на здравеопазването, добави той.

 

Д-р Маджаров каза, че е решен и проблемът с

 

признаването на лечение в болница след положителен атигенен тест

 

и изразена клинична картина.

 

Анексът също така постановява електронната „История на заболяването“ да влезе в сила от 1 юни, а не както беше заложено в предишния – от 1 април.

Коментари