Публикация

МЗ смени шествалентната ваксина

МЗ смени шествалентната ваксина

Предстои промяна на шесткомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и Хемофилус инфлуенце тип Б. Това става ясно от писмо на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев до РЗИ в страната, публикувано от Българския лекарски съюз.

 

Към момента децата се имунизират с препарата Infanrix Hexa, производител ГлаксоСмитКлайн. МЗ обаче е сключило двугодишен договор за доставка на ваксина Hexacima, производител Санофи Пастьор. Същата е предназначена за обхващане с три дози на новородени деца, при навършване на 2 месечна възраст.

 

В Кратката характеристика на продукта и на двете ваксини не е посочено, че същите могат да се заменят с други ваксини. В тази връзка и с оглед изчерпване на наличните в склада на МЗ количества Infanrix Hexa е необходимо да предприемете следните действия за недопускане необхванати деца с три дози шесткомпонентна ваксина от един производител.

 

  1. Информиране на общопрактикуващите лекари на територията на контролираната от Вас област за предстоящата промяна в използваните шесткомпонентни ваксини.
  2. Изготвяне и предоставяне от общопрактикуващите лекари на справки в РЗИ относно необходими за получаване от РЗИ дози Infanrix Hexa за обхващане на новородени със започнала първична имунизация и за децата, родени през м. февруари 2021 г., включени в техните пациентски листи с цел осигуряване от РЗИ на необходимите три дози за първична имунизация.
  3. Създаване на организация за предоставяне на общопрактикуващите лекари на необходимите дози за обхващане на подлежащите деца с три дози ваксина Infanrix Hexa.

 

От МЗ обръщат внимание, че при наличие на количества Infanrix Hexa след посоченото разпределение, същите следва да се предоставят по три дози на общопрактикуващите лекари за обхващане на деца, родени след м. февруари тази година.

Коментари