Публикация

Как да се справим бързо с безсънието

Как да се справим бързо с безсънието

Качественият сън, продължаващ не по-малко от 8 часа, е залог за здраве. Много хора обаче трудно заспиват и мислите им пречат да се отпуснат.

 

Но според учените има 7 начина бързо да се потопят в света на сънищата


Чай от лайка


Това е изпитан от векове начин за справяне с безсънието. Лайката е известна с успокояващото си действие. Тя съдържа антиоксиданта апигенин, който подобрява качеството на съня.


Червена лампа


Доказано е, че синята светлина от екрана на смартфона или компютъра нарушава съня. Затова учените препоръчват червена лампа. Тя неутрализира излъчването от екрана и стимулира изработването на мелатонин. 30 минути са достатъчни, за да заспите и да се подобри качеството на съня ви.


Маска


Прост и надежден начин да се блокират светлинните дразнители е използването на маска за очи. Пълната тъмнина помага за по-бързото заспиване.


Медитация


Тя не е лесна за усвояване, но изключително ефективен метод за отпускане и бързо заспиване. Ако се научите да медитирате, ще забравите за проблемите със съня.


Четене


Само не използвайте смартфона или друго електронно устройство. Изберете си книга от любимия ви жанр, която ще ви отпусне. Според изследванията на експерти от Харвард шест минути стигат, за да се дистанцирате от дневните мисли и да заспите.

 

Четенето помага на съня


Свещи


Мигащият пламък отпуска, но най-добре е, ако свещта е ароматизирана. Специалистите препоръчват лавандулата преди сън. Свещта с този аромат само за две седмици ще подобри качеството на съня ви, но не забравяйте да я загасите, преди да заспите.


Плътни щори


Те са ефективен начин за справяне с трудното заспиване. Плътните щори ще ви избавят от уличната светлина, луната или фаровете на преминаващите коли.

Коментари