Публикация

Специална апаратура в Александровска позволява оценка на бъдещите диабетни усложнения

Специална апаратура в Александровска позволява оценка на бъдещите диабетни усложнения

Рискът от появата на усложнения при захарния диабет може да бъде оценен още преди появата на първите симптоми и позволява да бъдат взети навременни мерки. Това уверяват ендокринолозите от УМБАЛ „Александровска“. Към болницата работи Център за превенция на захарния диабет. Ръководителят на Клиниката по ендокринология проф. Здравко Каменов разказва, че центърът разполага най-съвременната апаратура за диагностика, като част от нея е уникална за страната.

 

Доц. Антоанета Гатев обяснява, че на пациентите се прави ранна диагностика на въглехидратните нарушения на предиабета и захарния диабет и свързаните с тях усложнения, като:

 

  • диабетната ретинопатия,
  • диабетната нефропатия,
  • диабетната невропатия,
  • ранни атеросклеротични изменения.

 

Диагностиката се извършва със следната апаратура:

 

CardioHealth Station – уникален апарат, който прави комбинирана оценка за сърдечносъдовия риск. С него се оглежда за съдови плаки и стеснения. Преценява се какъв риск може да има пациентът за развитие на сърдечносъдови атеросклеротични промени в следващите години.

 

Биотезиометър, който се използв при диагностиката на диабетната полиневропатия. С него може да измери каква е вибрационната чувствителност на пациента. Нарушенията на вибрационанта чувствителност е едно от усложненията на сензорната полиневропатия. При изследването пациентът трябва да каже кога започва да усеща вибрациите при постепенно увеличаване на волтажа на апарата.

 

За откриването на бъдещи усложнения, които засягат очите центърът използва т.нар. немидриатична DRS камера. С нея се извършват прецизни снимки на очното дъно. Интерпретацията на изследванията се прави изцяло от екип офталмолози. Изследването е неинвазивно, отнема 10-15 минути, като не се налага да се разширят зениците. Това позволява на пациента веднага след изследването да се върне към ежедневието си. Екипът на Центъра за превенция на захарния диабет е сертифициран от престижен институт във Валядолид – Испания за извършване тези снимки.

 

С апарата EndoPAT, се намират промени в съдовата стена и то най-вече в съдовата функция. Става въпрос за изследване на т.нар. ендотел – един от най-вътрешните слоеве на артериите. Оказва се, че той може да предсказва сърдечносъдовия риск и развитието на сериозни заболявания, като инфаркти и инсулти, уточнява ендокринологът д-р Явор Асьов.

 

Апаратът Sudoscan се използва за оценка на судомоторната автономна невропатия. Той позволява още в субклиничните фази, преди пациентът да има някакви опалвания, да се установи наличието на усложнения. Когато пациентът има такава судомоторна невропатия е нарушено овлажняването на крайниците. Това е рисков фактор за нацепване на кожата и възникване на рани, обяснява д-р Цветан Гатев.

 

В кабинета за диабетно стъпало се извършва проследяване, оценка и обработка на диабетни рани, както и различни състояния, като нацепена кожа, фисури, образуване на калус и други изменени, които налагат проследяване и лечение.

 

С CAVI се оценява съдовата еластичност, която се появява в резултат на прогресия на атеросклерозата. Този апарат е уникален за България, като основното му предимство пред стандартния метод за измерване е, че е независим от артериалното налягане. Той показва много ясна връзка с бъдещия риск от сърдечносъдови заболявания.

 

Центърът също така разполага с Биоелектриен импеданс. Той изследва телесния състав на човешкото тяло. Методиката се основава на проводимостта на електричния ток в различните тъкани. С него се оценява не само мастната маса, но немастната, а  също така разпределението на мускулатурата и мазнините. Апаратът автоматично изчислява  базлната обмяна, което дава информация какви калории се изразходват, за да се осъществяват основните метаболитни процеси. Друг основен показател, който се оценява е висцералният индекс.

 

Корнеален конфокален микроскоп се използва за мофологична оценка на измененията в нервните влакна на роговицата. С негова помощ можем да се види развитието на усложнения. Използва се за оценка на функцията на автономната нервна система, която е свързана със сърдечната функция.

Коментари

CardioHealth Station е уникален апарат.