Публикация

ЕМА посочи възможните нежелани реакции след поставяне на ваксината на AsstraZeneca

ЕМА посочи възможните нежелани реакции след поставяне на ваксината на AsstraZeneca

Европейската агенция по лекарствата е предоставила данни от анализ, извършен по сигнал за много редки случаи на тромбози след ваксинация с AstraZeneca. Те са свързани с нисък брой на тромбоцити, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитиран от Нова телевизия.

 

Той изброи и симптомите, при които ваксинираните с AstraZeneca, следва да се обърнат към лекар. Това са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане.

 

„Изключително рядко се наблюдава тази нежелана лекарствена реакция, все още категорично не може да се потвърди връзка, но експертите на ЕМА казват, че намират възможна такава. Проучванията в тази посока ще продължат”, уточни Кирилов.

 

Той каза, че експертите от Европейската агенция по лекарствата не препоръчват специфична профилактика на поставилите си вече ваксината.

 

„Единственото, което лекарите следва да препоръчат, е да се наблюдава за тези симптоми и ако има такива, ваксинираните да потърсят медицинска помощ”, посочи още Кирилов.

 

По темата се изказа и министър Ангелов. По думите му властите са категорични, че поставянето на препрата у нас ще продължи. Ваксината обаче

 

ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години

 

и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. Решението ни е идентично с това на други европейски държави, подчерта Ангелов.

 

На този фон Европейската агенция по лекарствата продължава предварителния преглед на данни на три нови ваксини, за които се очаква становище - Novavax, CureVac и руската ваксина на института „Гамалея” - „Спутник V”.

 

Днес от AstraZeneca излязоха с позиция

 

относно завършилите оценки на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Великобритания (MHRA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) относно случаите на тромбози с ниски тромбоцити.

 

„Регулаторите поискаха актуализация на информацията за ваксината във Великобритания и ЕС. Нито една от агенциите не е идентифицирала никакви рискови фактори, като възраст или пол, или определена причина за тези изключително редки събития. Те обаче стигнаха до мнението, че тези събития имат възможна връзка с ваксината и поискаха те да бъдат посочени като изключително рядък потенциален страничен ефект”, пишат от компанията.

 

Като цяло и двата прегледа потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита срещу заболяване от COVID-19 в целия спектър на тежест на протичане и че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете, добавят от AstraZeneca.

Коментари