Публикация

На Национален съвет БЛС ще реши кога да се проведе единен протест

Окончателното решение за единен лекарски протест ще бъде взето на Национален съвет на БЛС тази събота в София.


Това обяви в Пловдив председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Той сподели и личното си убеждение, че такъв голям протест трябва да има, въпреки че не е сигурно, че и с него медиците ще успеят да постигнат исканията си.

На предварително обявеното общолекарско събрание в Пловдив присъстваха едва 20-ина пловдивски медици. Председателят на БЛС призна, че като гилдия медиците все още не могат да намерят себе си. Той припомни, че разединението е започнало още при избора на новия здравен министър – половината лекари са се обявили за него, а останалите – срещу него.

 „Дайте един път да бъдем едно!”, призова д-р Райчинов. Той посочи, че медиците не подкрепят проектобюджета за догодина в частта му за здравеопазване. Реалният бюджет на НЗОК за 2011 г. е с 40 милиона лева по-малък, отколкото тази година – обясни председателят на БЛС и подчерта, че това се разминава с изчисленията на финансовия министър Симеон Дянков.

„От това, което виждаме в проектобюджета за догодина, имаме опасения, че ще се повтори миналогодишната ситуация – годината да е от 13, 14 или 15 месеца.” - така д-р Цветан Райчинов обобщи притесненията на лекарите, че след изплащането на октомврийските им заплати медиците ще получат възнаграждения едва през януари догодина.

Председателят на БЛС обясни, че в съсловието се говори за т. нар. Дянкова календарна година, защото тя е непредвидима от колко месеца ще бъде. Д-р Райчинов поиска да знае откъде са били намерени 20-те милиона лева, които днес здравното министерство преведе на болниците, без да е правена актуализация на тазгодишния бюджет.

Междувременно председателят на Районната лекарска колегия в Пловдив д-р Георги Сакакушев подчерта, че диалогът с управляващите е свършил и че е време за по-радикални мерки.

Коментари