Публикация

Доц. Ангел Кунчев: Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май

Доц. Ангел Кунчев: Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май

Вероятно ще се наложи противоепидемичните мерки да продължат до края на май месец.


Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.


„Още при предишната заповед за мерките първата точка там е, че предлагам удължаване им с още един месец. Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април“, изтъкна специалистът.


Според него

 

болниците ще издържат на натоварването


„Не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим“, каза доц. Кунчев.


Според него

 

при ваксинация с „Астра Зенека“

 

повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, „тежки“ пушачки и приемащи контрацептиви.


Той подчерта, че рискът от странични реакции след ваксинация е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията.


„Много ми хареса едно изчисление, което един от колегите, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни болести, беше си направил труда да изчисли. При тези обявени случаи в цяла Европа, включително Великобритания, на случаи на такива нежелани реакции, шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, ако сте неимунизиран и изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията“, отбеляза доц. Кунчев.


Главният държавен здравен инспектор допълни, че няма как да се издаде сертификат за ваксинация, ако не е поставена втората доза на ваксината.

Коментари