Публикация

Проф. Здравко Каменов: Всеки 10-и европеец е с диабет, още 10 млн. ще заболеят до 2030 г.

Проф. Здравко Каменов: Всеки 10-и европеец е с диабет,  още 10 млн. ще заболеят до 2030 г.

Всеки 10-и възрастен европеец страда от диабет, обяви проф. Здравко Каменов, ръководител на Клиниката по ендокринология УМБАЛ „Александровска”.  Засегнатите сега 59 млн., а прогнозата е броят им да се увеличи до 66 млн. през 2030 г.

465 900 души са починали от диабет и усложненията му през 2019 г. , а близо 1/3 от тях са под 60 г.  

 

Над 40% от възрастните, живеещи с диабет, не са диагностицирани (24,2 млн.)

 

Близо 300 000 деца и юноши до 19 г. живеят с диабет, като всяка година се откриват  повече от 30 000 нови случая.

 

Парадоксално е, че въпреки тези тревожни данни положението в Европа е най-добро. В САЩ и Карибския басейн картината е още по-тежка в сравнение в Европа, като най-много поразени от болестта има в най-развитите държави.

Само за 20 г. засегнатите от захарен диабет на Земята се утрои и се очаква броят им още да расте.  Сега те са 463 млн., а при положение, че през 2010 г. прогнозата бе да стигнат 438 млн. души през 2025 г.

 

Продължителността на живот  на диабетиците  е приблизително с 10 г. по-ниска в сравнение с останалите

 

Основният проблем при захарния диабет е не повишената кръвна захар, а не нейните последствия – диабетните усложнения. Те повишават социалната тежест и цената на заболяването.  Разходите за здравеопазване, свързани с диабета, се оценяват на 147,9 млрд. евро. Единственият начин да бъдат намалени е превенцията.

Превенцията  има няколко апекта - да не се допусне начало на клинични прояви на диабет, да не се допуснат усложнения и да не се допуснат усложнения на усложненията, обяснява проф. Каменов. 

 

Най-важните въпроси, свързани с превенцията са:

  • Кога започва превенцията;
  • Кого да профилактираме;
  • Как да го правим;
  • Докога да го правим;
  • Кой ще плаща
  • Има ли има ли сигурност, че ще успеем в дългосрочен план да избегнем диабета.

Когато се повиши кръвната захар на гладно, тогава вече със сигурност се поставя диагнозата захарен диабет. Но преди това той е присъствал в продължение на години. Още с установяването на инсулиновата резистентност и отклоненията при бета клетъчната функция  е ясно, че e налице предиабет и превенцията на диабета трябва да стартира, категоричен е специалистът.

 

>>>Всичко за предиабета – от диагностиката до лечението – в новата на презентация на проф. Здравко Каменов в Дигиталния колеж по диабет>>>

Коментари

Изключително актуална тема