Публикация

Как да избегнем уголемяването на простатата

Как да избегнем уголемяването на простатата

В първата част на интервюто с д-р Николай Узунов, уролог в МБАЛ "Уро Медикс",  ви запознахме с първите признаци на уголемената простата, кои са рисковите фактори и как се поставя диагнозата. Втората част се спира върху възможностите за повлияване на това състояние, за да се избегнат неприятните симптоми и усложненията. 

 

 

- Възможно ли е  уголемената простата да се изроди в злокачественно заболяване?

- Няма категорични доказателства , че разрастването на жлезата води до малигнена промяна на същата. Много от пациентите с рак на простатата могат да имат малък обем на  простатата. Двете заболявания обаче могат да съществуват и да се развиват синхронно, като много често ДПХ маскира наличието на карцинома на простатата.

 

Точният момент на малигнена трансформация на жлезата, както и причините, отключващи този процес,  не могат да бъде установени и предвидени. Именно заради това, като и за да се профилактира прогресията на двете заболявания, е необходима ежегодна урологична консултация за мъжете над 50 г. и провеждане на гореспоменатата диагностична програма и скрининг.

 

- С какви други усложнения от ДПХ се сблъсква урологът?

- Най-честото усложнение е задръжката на урина, която може да стане остро или да протече хронично и е основна причина за катетеризация на мъжете. Често срещани са и камъните в пикочния мехур, уринарните инфекции  и кървенето  от простатата. Възникването на нарушения в дренажа на горните пикочни пътища и бъбречна недостатъчност  често е белег за напреднало нелекувано или неправилно лекувано заболяване.

 

- Оказва ли влияние върху сексуалния живот уголемената простата? 

д-р Николай Узунов

- Като цяло уголемяването на простатата не води директно до нарушения в либидото, ерекцията, еякулацията и оргазма при повечето мъже. Сексуалните  нарушения по-често се наблюдават при усложненията на ДПХ, напр. поради носенето на катетър вследствие на уринната задръжка, поради болки в пикочния канал, мехура и тазовото дъно при уроинфекции или мехурни камъни, както и  при развитие на хронична бъбречна недостатъчност.

 

Приемът на  някои медикаменти за лечение на симптоми на ДПХ, като алфа блокери, води до ретроградна еякулация, а на 5-алфа редуктазните инхибитори - до разнообразни еректилно-еякулаторни нарушения, включително импотентност. Оценката на сексуалните отклонения и причините за тях обаче трябва да се правят внимателно, отчитайки възрастта, хормоналния статус, придружаващите заболявания, приема на медикаменти, стрес и пр. 

 

- С какви профилактични мерки е възможно да се предотврати развитието на заболяването?

- Като всяко заболяване с неизяснена  напълно етиология, трудно може да се говори за цялостна профилактика, още повече че процесът на доброкачествено разрастване на жлезата е до-голяма степен необратим.

 

Все пак могат да  се набележат някои профилактични мерки, водещи до облекчаване на симптомите, повишаване на качеството на живот и оценка на прогресията на болестта. Такива са ограничаване на приема на течности и течни храни в определени части от денонощието с цел намаляване на честотата на нощните микции, като и тези извън дома, избягване на приема на алкохол, кофеин и газирани напитки с дразнещ и диуретичен ефект, тренировки на мехура за задържане при поява на позив с оглед увеличаване на капацитета му до 400 мл, преглед на приеманите медикаменти и оптимизиране на дозовите режими или заместване с други такива с по- слаб ефект върху микцията, лечение на  запека, предпазване от простуда и преохлаждане, изцеждане на уретрата с оглед предотвратяване на изтичането на капки в бельото след микция и пр.

 

Трябва да отбележим също и че някои медикаменти с 5-алфаредуктазна активност могат да намаляват обема на жлезата на принципа на програмираната клетъчна смърт, но това само намалява рисковете от усложнения на ДПХ, а не предотвратява  по-нататъшното развитие на болестта.

 

- Как пациентът  да избере правилните хранителни добавки за лечение на  ДПХ сред морето от предложения?

- В моята клинична практика работя основно с комбинирани фитопрепарати, какъвто е Палминтон форте, тъй като е поликомпонентен и така пациентът получава  повече  позитивнити ефекти.

 

С високото си съдържание на Сао палмето /Serenoa repens/, коприва и ликопен препаратът намалява превръщането на тестостерона в дихидротестостерон, с което намалява разрастването на простатната тъкан и производството на възпалителни медиатори в жлезата и така подобрява уринирането.

 

Освен това Палминтон форте притежава и силно имуномодулиращо, локално антиоксидантно и антипролиферативно действие, с което донякъде протектира доброкачествената простатна тъкан от малигнена трансформация.

 

Широкото медийно рекламиране на хранителни добавки за лечение на ДПХ считам за неправилно, тъй като подтиква пациентите към самолечение, а от там увеличава рискът  от неправилно или закъсняло  лечение, поява на усложнения или пропускане на рака на простатата, без да отчитаме и финансовите негативи от  подобно самолечение.

В тази  връзка правилното поведение би било пациентът да се обърне към ОПЛ  или лекуващия си уролог, който да подпомогне правилния избор  на хранителна добавка на базата на резултата от клиничния преглед.

Коментари