Публикация

Д-р Брънзалов: Ваксинираните и преболедувалите COVID трябва да са с по-облекчен режим

Д-р Брънзалов: Ваксинираните и преболедувалите COVID трябва да са с по-облекчен режим

Чисто научно, пациент с антитела и ваксиниран, ако срещне някъде вируса, той може да бъде в горните му дихателни пътища, но да не се разболее. Това е смисълът на ваксинацията и образуването на антитела, посочи д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния ваксинационен щаб и зам.-председател на БЛС.


Според него обаче, този пациент трябва да спазва предпазни мерки, защото може да предаде инфекция.

Ваксината пази индивида, на който е поставена, уточни д-р Брънзалов пред bTV.

„Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски сертификат, той показва, че не влиза болен човек във вашата държава“, отбеляза специалистът.


От думите му стана ясно, че

 

доставките с РНК ваксини този месец и следващия ще бъдат увеличени

 

ще получим допълнително количества, освен заявените около 1 млн. 200 хил., постепенно България ще ги получи на квотен принцип.


„Вярвам във ваксината на „АстраЗенека“ и съм убеден, че се намесиха много немедицински фактори. Тези данни, които се изнасят в момента, са на база кохорта 25 млн. пациенти, които са получили ваксината на „АстраЗенека“. От тях 62 случая само са получили мозъчна венозно синусова тромбоза, а 25 - тромбоза на други венозни съдове. В България до момента са ваксинирани около 250 000 пациенти, което е 100 пъти по-малко. Излиза, че вероятността да получи тромбоза има само един единствен пациент“, каза още д-р Брънзалов.


Той изтъкна, че пациентите, които заболяват и развиват клинична картина на COVID-19, при средно тежките и тежки случаи, тромбозите се вдигат хилядократно.


„Антикоагулантната терапия е част от протокола за лечение на короновируса. След като тези пациенти заболеят, вероятността да развият тромбоза е хилядократно по-голяма. Смисълът на ваксината е да предотвратим епидемията и да не се разболяват хора от COVID19“, отбеляза зам.-председателят на БЛС.


В края на този месец ще се получат около 40 000 дози от ваксината на „Янсен“, която е еднодозова и векторна. Одобрена е в САЩ и от ЕК.


Тази вълна на коронавируса прегаря

 

по-рестриктивни мерки от този момент нататък едва ли ще се налагат, прогнозира д-р Брънзалов.


По думите му вървим с добри крачки напред, защото в България вече има 560 000 ваксинирани хора и толкова са горе-долу и хората, които са преболедували.

Коментари