Публикация

Акад. Петрунов: Смесването на ваксини от различни видове е неправилно

Акад. Петрунов: Смесването на ваксини от различни видове е неправилно

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно. Това смята имунологът акад. Богдан Петрунов. Той е убеден, че

 

всеки, който е с първа доза на „Астра Зенека“, трябва да си сложи и втората

Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, каза още акад. Петрунов пред БНТ.


Специалистът подчерта, че имунитетът се гради не само на база антителата, а основно на клетъчния имунитет, „така че ако преболедувалите имат добър клетъчен имунитет, няма проблем. Изследванията доказват, че при преболедувалите клетъчният имунитет е добър. Те спокойно могат да се имунизират“, заяви акад. Богдан Петрунов.


Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата


това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела, подчерта имунологът.


Той поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма.


„Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец“, подчерта акад. Петрунов.
Около 3,5% от хората по света не могат да се разболеят или много трудно се разболяват поради това, че имат много високо ниво на отделяне на интерферон.

Коментари

Поздрав на моя близък приятел акад. Петрунов за професионалните коментари, които дава по медиите. Специалисти като него трябва винаги да бъдат внимателно слушани и да се следят изявите му.

Бих си позволил, в качеството ми на експерт по имунология (автор на първия и единствен у нас "Терминологичен речник по имунология", както и гост-професор в няколко чужди университетски болници в Израел, Германия, Норвегия, а също и автор на няколко книги по имунология, издадени на англ.ез. в Европейското издателство InTech), да добавя някои мои възгледи, които се базират на добрата медицинска практика, нещо, което всички ние, медици, трябва да следваме като задължителен устав.

Първо и много важно: ваксина се прилага само на клинично здрави хора!
И никога на пациенти, които имат развити симптоми на:
- активна инфекция от всякакъв характер и произход
- активен онкологичен процес
- активна алергия и свръхчувствителност
- активна ТВЦ
- кахексия
- активен имунен дефицит
- сериозни генетични аномалии
- с активна и висока доза химиотерапия

В момента се допускат няколко сериозни отклонения от добрата медицинска практика, с прилагане на ваксина не само при неспазване на гореизброените критерии, но и със задължението всеки ваксиниран да подписва информирано съгласие за поемане на отговорността за настъпили усложнения (дори смърт), което задължително трябва да е вменено на фирмата производител. Така както е при всяко лекарство, пуснато на пазара от фарма фирмите, и преминало през всичките задължителни 4 фази на проучване.

Вярно, че в момента се бърза с производство и прилагане на ваксини (вече има може би над 20 различни варианти в цял свят), и почти всички са все още на експерименталните етапи, но добрата медицинска практика изключва такъв модел на налагане на нов лекарствен или профилактичен препарат на пазара, преди завършване на пълния цикъл проучване.

Също така, след като човек е вече преминал през Корона инфекцията, оздравял и с доказан имунитет, прилагане на ваксина на същия човек е напълно ненужно, дори погрешно.

Добавям и факта, че вече са установени редица мутации на Ковид-19, някои от които вече не отговарят на никой от предлаганите ваксинални щамове.
Това означава, че изменчивостта на вируса е довела до нови генетични варианти на генома му, които са различни от тези на предшественика му, срещу който вече са произведени ваксини или са в процес на производство.

И накрая, вече извън медицинската сфера на тази пандемия, всякакви идеи и предложения за рестрикции, тотален локдаун или забрана за пътуване, са, според мен, твърде драстични и трудно приемливи, защото се вижда, че дори държави с подобен режим, не намалиха и не намаляват броя на заразените.
Да не говорим за още по-нелепи идеи, като значки на ваксинирани, зелени паспорти, списъци на имунизирани и неимунизирани хора и т.н. нелепи идеи, които напомнят за някои стари времена и геноцид...
Вече е налице и сериозна психоза у хората, резултат на ежеминутното облъчване по темата, много често от съвсем противоположни и взаимно изключващи се източници.

Необходим е много разум, логика, етика, спазване на закона за добрата медицинска практика и консенсус в международен план, без залитане в сферата на медицинския бизнес и търсене на задължителна реализация на произведените ваксини.