Публикация

Министърът: До края на седмицата ще имаме отговор за втората доза с ваксината на „Астра Зенека“

Министърът: До края на седмицата ще имаме отговор за втората доза с ваксината на „Астра Зенека“

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, в интервю за предаването „Лице в лице“, bTV

 

Водещ: Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, вече и депутат от ГЕРБ. Здравейте.
Костадин Ангелов: Здравейте. Благодаря за поканата.


Водещ: Моля. Толкова е актуално Вашето присъствие тук и политически, и от гледна точка на COVID пандемията. Но първо два почти технически въпроса. Първо, кажете, трябва ли да се откажете да бъдете министър, ако искате да станете депутат, след като президентът свика парламента? Уточнявали ли сте това юридически?
Костадин Ангелов: Предстои юристите да се изкажат по въпроса. Това е в сферата на конституционното право. Очакваме да има решение.


Водещ: Още няма, не са Ви съобщили как би трябвало според юристите да действате?
Костадин Ангелов: Не съм имал време да говоря за такива технически неща, пандемията ми е фокусът, с който се занимавам.


Водещ: Добре. А ще бъдете ли част от правителството, което обяви Борисов и Дончев, че ще бъде предложено?
Костадин Ангелов: Не сме коментирали нито с премиера, нито с вицепремиера, състав на правителство или нещо подобно. Оставаме фокусирани, единствените разговори, които съм водил с премиера, продължавам и днес да водя, сме си говорили за ваксини, за ремдесивир, за мерките, за наличието на лични предпазни средства в страната, това е в нашия фокус.


Водещ: Т.е. не Ви е попитал искате ли да бъдете включен в списъка на правителството?
Костадин Ангелов: Не, не сме водили такива разговори.


Водещ: Добре. Няма да кажете повече от това, така че да започнем с другите също много важни. Какъв е шансът да бъде забранена реваксинацията с „Астра Зенека“? Ако някой под 60 г. вече си е поставил първата доза и няма проблеми, така слушах да казват хора вирусолози, имунолози, ако след първата доза нямаш проблем, ще му бъде ли забранено да си постави втората доза?
Костадин Ангелов: Сега.

 

Възложил съм на експертните съвети към министъра на здравеопазването да дадат ясен отговор на тези въпроси

 

Въпросите са много, хората чакат тези отговори. Осъзнавам на какво са подложени българските граждани. Информацията е разнородна, тя идва от много места. Голяма част от тези места са непроверени. И хората са объркани и изплашени. Нашите експерти ще си дадат отговора в срок и ние ще информираме обществото възможно най-скоро.


Водещ: Това е много важен въпрос, защото за някои хора идва време за втората доза.
Костадин Ангелов: Имаме време да вземем това решение, докато дойде моментът за втората доза. Хората ще знаят какво точно трябва да направят.


Водещ: Имате ли план Б, ако все пак послушате португалското председателство или някои други страни и се присъедините към тяхното експертно мнение, какво да правят хората с първа доза на „Астра Зенека“?
Костадин Ангелов: Винаги, когато ръководиш една криза, трябва да имаш план Б, защото случаят много често оприличаваме това на война – ако противникът е коронавирусът, ти трябва да можеш и да предвиждаш всички ходове, и да взимаш решения, които да бъдат алтернативни, така че във всеки един ход да имаш правилното решение, което да го спре, най-вече да овладее тази криза. Така че имаме всякакви възможности за решения. Но ще изчакаме експертите да ни кажат.


Водещ: Кога?
Костадин Ангелов: До края на седмицата ще имаме отговор.


Водещ: За втората доза с „Астра Зенека“ и какво ще правят хората, които, ако решите да го забраните, ще дадете…
Костадин Ангелов: Категорично. Ще дадем отговор на въпроса дали могат да си слагат втора доза българите от ваксината на „Астра Зенека“, защото има и такива, които вярват в тази ваксина, и които искат втората им доза да бъде „Астра Зенека“. Много мои приятели и близки например са част от тази група. Има и такива, които категорично не желаят да си поставят ваксината на „Астра Зенека“. На тези хора ние трябва да дадем едно експертно мнение. Предполагам не очаквате да взимаме решения по това, което пише във вестниците или по сайтовете.


Водещ: Не, но понеже самите вие на брифинга обявихте. И знаете ли колко хора питат какво да правят?
Костадин Ангелов: Знам. Затова съм тук при Вас да го кажа още веднъж – хората ще получат ясен отговор. Този отговор ще бъде само стъпил на научните факти, доказателства и на мнението на експертите.


Водещ: Разбрах Ви. Сега, искам да Ви задам още един въпрос, който не знам, Вие сте хирург, но все пак сте част от щаба и сигурно знаете твърде много вече за ваксинирането, три въпроса. Първият важен въпрос на зрителите беше, този, който зададох. Вторият е следният – след първа доза, ако човек се разболее от COVID и вече на базата на първа доза от която и да е ваксина, няма значение каква, и антителата се окажат твърде много, този човек да си поставя ли втората доза, при условие, че веднъж е преболедувал и второ – има много антитела?
Костадин Ангелов: Ето това, ако трябва да Ви отговоря чисто експертно,

 

в медицинската наука няма точно ниво на антителата, което да казва, че над това ниво човекът е 100% сигурен

 

Много български политици, дори и във Вашето студио казваха, че който се е разболял, не трябва да си поставя ваксината и че той е защитен. Дори имаме и такъв колега, който в крайна сметка се разболя, след като каза, че е преболедувал, защото каза, че не трябва да се ваксинираме. Затова науката не дава категорични отговори.


Водещ: Имам предвид и лекарите не казват на хората. И те не знаят дали да им поставят втора доза?
Костадин Ангелов: Лекарите сме хора, които сме последователни. Ние работим с медицината, основана на доказателства. Ние трябва да имаме доказателство, на което да стъпим. То да е научно обосновано, за да можем да отговорим на хората. В другия случай ние не сме лекари.


Водещ: И какво казвате на хората..?
Костадин Ангелов: Аз ще Ви отговоря. Решението е много индивидуално. Много зависи човекът на колко е години, в коя част принадлежи с хронични заболявания, без хронични, автоимунни, какво е нивото на антителата му, какъв е процентът на спадане на антителата в хода на времето. Това са все медицински въпроси, на които няма универсален отговор. Аз повече от Вас искам да дам универсален отговор, само че няма такъв. Затова много пъти казваме, че медицината освен наука, е и изкуство. Тук е изкуството – да вземеш правилното решение, което да е индивидуализирано за определения човек. А всеки човек е една самостоятелна вселена, ако щете.


Водещ: Така е. Въпросът е, когато и лекарят не знае какво да прави, пациентът…
Костадин Ангелов: Лекарят винаги знае какво да направи.


Водещ: Така ли? Добре. Защото има хора, които казват, че лекарите не смеят да им дадат мнение дали да си сложат втората ваксина при толкова преболедуване на COVID след първата игла.
Костадин Ангелов: Аз не обичам да казвам, че има хора, които казват нещо за лекарите.


Водещ: Не, не, това не е лошо. Лекарят с добро го прави, няма протокол, по който да действа.
Костадин Ангелов: Нали знаете коя е първата поговорка, на която учим лекарите – „Primum non nocere“, „Преди всичко не вреди“. Това е най-важното.


Водещ: Именно. Те затова не смеят да сложат втората доза.
Костадин Ангелов: Те не смеят, защото няма информация, научна, истинска информация, на която ние да стъпим. Другият случай е подвеждане. Ние искаме да бъдем, когато си лягаме вечер, да заспиваме спокойни, когато сме казали истината на хората. Не очаквайте от нас ние да даваме отговори на световни въпроси, на които няма отговори.


Водещ: Добре, разбрах отговора Ви. Сега минаваме към третия въпрос, който Вие сам можете да погледнете, след като информирахме зрителите ни, че Вие ще ни гостувате – не можете да си представите колко въпроси има на тема ученици. Хората казват – ето, сега отпускат мерките, ресторанти, в края на месеца клубове и барове, молове. И само децата не влизат пълноценно на училище. В Гърция, която навсякъде е затворено, само децата отиват на училище. Наистина ли това е такъв риск да оставим поне за 2 месеца да поучат като хората децата?

Костадин Ангелов: Вие направихте сравнение с Гърция. Според Вас коя държава се справя по-добре в управлението на кризата, по резултатите, които гледаме?


Водещ: Не съм сравнявала, но мисля, че ние по-добре.
Костадин Ангелов: Точно така. Благодаря Ви за тази истина, която казахте. България се справя по-добре. Ние се справихме по-добре и по време на втората вълна, справяме се и сега по време на третата.

 

Знаем какво правим. Знаем защо ограничаваме децата

 

С министър Вълчев сме направили ясен план как се връщат, защо се връщат, кога завършват 12 клас, на кои трябва да дадем приоритет, дали ще могат целият учебен план да го съберат. Тук трябва да намерим правилното сечение между нуждата от образование, което за нас, казахме, че е приоритет, и съответно риска за здравната система, риска за хората. Намерили сме златната среда.


Водещ: Вероятно е така, щом казвате. Но много родители казват „нашите деца от март останаха без училище и ще видите самите вие какво пишат“, и психическите, и образователните дефицити, които получават децата. И да, не могат да разберат защо ще пускат всичко, освен училище.
Костадин Ангелов: Само да кажа нещо, което е много важно. България е една от малкото държави, която изведе образованието като приоритет. Ние поставихме учителите в приоритетна група и преподавателите във висшите училища, за да можем да ги ваксинираме и да осигурим една безопасна среда на преподаване. Това е постижение, което направихме. В момента да сте чули, че има учители, не дай си Боже, някой да е починал? Това е постижение. За съжаление днес имаме родилка, която обявихме в Сливен. Разпоредил съм проверка, 28-годишна жена, бебето е добре.


Водещ: Бебето е добре. Родилката по време на раждането или по-късно е починала?
Костадин Ангелов: Нека да приключи проверката, тогава ще ви информирам.


Водещ: Имала ли е изследване за COVID?
Костадин Ангелов: Да, тя е положителна.


Водещ: Лекарите са знаели, че e положителна?
Костадин Ангелов: Да. И са направили всичко възможно тогава, когато е било необходимо, 32 гестационна седмица, 1,3 кг е плодът, детето е много добре. Бебето е с отрицателен тест, днес беше екстубирано, стабилно е, но за съжаление майката почина. Съболезнования на семейството.


Водещ: От някакво усложнение ли?
Костадин Ангелов: С родилките е много сериозен проблемът. Не искам да звучи от устата ми страшно. Искам да бъдат спокойни. Но вече няколко родилки загубихме в хода на тази пандемия. Вече сме по-наясно с начина на протичане на заболяването при родилки. Направих този експертен съвет, който е към министъра на здравеопазването, който да подпомага логистично целия процес при диагностиката, лечението. Това успяхме да го овладеем. Но за съжаление ето този факт днес отново ни показа, че

 

има неща, които за вируса не знаем

 

и продължаваме да не знаем, и се учим в движение, както го правят всички по света.


Водещ: Със сигурност. Между другото, като казахте родилка, подсетихте ме, че другите въпроси са има ли решение или препоръка на нашия щаб, може ли родилките да бъдат ваксинирани? Не родилките, бременните жени, извинете.
Костадин Ангелов: Все още нямаме такава препоръка. Да, разбрах Ви въпроса. Все още нямаме такава препоръка. Експертният съвет препоръча в началото да не се ваксинират. В момента в Израел ваксинират жени, които са бременни. Предстои много скоро ние да дадем ясен отговор и на този въпрос, който да бъде комуникиран с хората. Някои акушер-гинеколози, особено тези, които се грижат за жените, които зачеват инвитро, настояват те да бъдат ваксинирани и може би с право. Така че тук науката все още не дава категоричен отговор.


Водещ: Ако бременна жена по собствено желание иска да бъде ваксинирана, може ли, разрешено ли е по закон или по правилата, или не?
Костадин Ангелов: Разбира се, че е разрешено. Ваксината е доброволна. Кратката характеристика на продукта е достъпна навсякъде.


Водещ: Т.е. на собствена отговорност тя може да се ваксинира?
Костадин Ангелов: Тя трябва, на нея трябва да ѝ бъде обяснено тази ваксина каква е, какъв е опитът от изпитванията върху бременни жени. Всичко, което имаме като информация, ние го даваме на хората. Защото, много пъти съм го казвал, ще го кажа и сега - страхът започва там, където свършва информацията. Ние продължаваме да сме длъжници на хората с това, че информацията не можем цялата да я излеем наведнъж, но пък смея да твърдя, че успяхме да информираме хората достатъчно добре и наистина може да звучи нескромно, но аз твърдя, че българите са най-информираните граждани в ЕС. И това се видя от резултатите, които постигнахме с темпа на ваксинацията. Вероятно си спомняте. Ние

 

тръгнахме с под 30% желаещи да се ваксинират, вече сме на 63%

 

Успяхме, и тук успяхме.


Водещ: Една по една падат анти-COVID мерките. В края на седмицата ще има разхлабване, както го наричаме популярно. До края на месеца вече почти всичко ще бъде отворено.
Костадин Ангелов: А, не, не. Не почти всичко. Значи, първо, тръгваме отново от приоритети – образование, култура, спорт, здравеопазване. В образованието имаме 37,3, около 40% от учениците ходят на училище. В културата имаме театрите, където са 30% в момента местата. Това, което може да бъде променено, ако тази тенденция е трайна, а тя към момента се запазва трайна, там ще се увеличи публиката от 30 на 50%. След това в спорта. Знаете, че спортът сме забранили, само картотекирани спортисти могат да тренират, много деца не могат да ходят и да спортуват. А за един спортист това е много сериозна травма. Да забраниш на един спортист да тренира, това е все едно му нанасяш една травма. Ние това правим и това е много тежко. И после ще говорим защо България няма шампиони. Това е една вина, с която трябва да свикнеш да живееш. Ние сме причината, ние ограничаваме спорта. Нали разбирате, че това е много тежко решение.


Водещ: Да, да. Аз не споря с Вас. Доколкото ме познавате, „за“ съм това да разрешите спортистите да спортуват.
Костадин Ангелов: Същото е за децата, същото е за театъра. Днес имах среща с представителите на организаторите на събития, конференции, симпозиуми. Всички искат.

 

Аз също искам да отворим всичко

 

Но ще го направим отново с разум. Може да се хареса, може да не се хареса, но знаем какво да правим.


Водещ: Да разбирам, до края на месеца и последният бастион – нощните клубове, ще отворят, нали така?
Костадин Ангелов: Това сме го разписали в заповедта. Но следим, продължаваме да следим абсолютно всички числа на 12 часа и ще вземем решенията, и те ще бъдат отразени в заповедта.


Водещ: Според Вас трайна ли е тенденцията на намаляване..?
Костадин Ангелов: Да. Трайна е. Нека да кажем нещо, което хората могат, гледайки хората, които са в лечебните заведения, те няма да намаляват веднага. Трябва да минат няколко седмици, за да могат тези хора да бъдат излекувани, да бъдат изписани. Но в момента вече обърнахме тренда. До преди няколко дни броят на излекуваните беше по-малък от броя на потвърдените случаи. Сега вече е обратното. Започваме да наблюдаваме онова, което наблюдавахме в края на миналата година по време на втората вълна. Така че пътят е правилен.


Водещ: За всеки случай – болниците ни напълно ли са готови? Оборудвани ли са с апарати, лекарства, има ли достатъчно легла?
Костадин Ангелов: Има ли някой, който вече има съмнение, че това е факт. Доказахме го. Видяхте какво направихме. Втората вълна имахме затруднения. Третата вълна – някъде да беше показан случай, че в лечебно заведение имаме проблем?

 

Единственият проблем, който имаме, е умората у хората

 

Да, това са героите на новото време.


Водещ: Особено бърза помощ, Вие знаете какъв протест направиха.
Костадин Ангелов: Навсякъде. РЗИ, бърза помощ, лечебните заведения, общопрактикуващи лекари, зъболекари, фармацевти, ние сме една бяла армия. Всички са изморени. Няма човек, който вече да не му идва в повече. Ние най-много искаме края на тази пандемия. Повече от всички хора, които не са част от тази гилдия.


Водещ: Добре, а със смъртността – този път къде сме с днешна дата?
Костадин Ангелов: Този път не сме на първо място, както бяхме. И никога не сме били на първо място, когато беше казано. Бяхме на първо място по отношение брой на тестовете към брой на починалите хора.

 

В момента не сме на първите места в Европа по смъртност и спадаме по местата на заболеваемост

 

Затова Ви казах, че имаме самочувствието, че България се справя по-добре от другите държави по отношение и на мерки, и на контрол върху пандемията.


Водещ: Добре. Според Вас пандемията как ще се развива, ако до края на месеца всички тези мерки, които ще бъдат разхлабени почти до максимум, ще се отрази на самата пандемия? И после, когато има служебен кабинет, или редовно правителство някакво съставено, да кажат – те направиха така, че до края на месеца пандемията да се развихри?
Костадин Ангелов: Наслушах се един месец, в който мълчах и всички скачаха по главата ми образно, на всякакви лъжи, манипулации, заиграваха се със страха на хората, нагледах се на всякакви неща през този месец. Повярвайте ми, разумът ни води. Никакви политически спекулации. Хората, които се заиграха с тази COVID криза, народът ги класира виждате къде. Тук няма място за политика, когато говорим за хора, които са загубили живота си, хората, които стоят интубирани в лечебните заведения, деца, които молят да ги върнем в детските градини. Каква политика има тук?


Водещ: Т.е. това е абсолютно медицинско решение, осъзнато, това разхлабване с надеждата или прогнозата, че няма да има някаква трета, четвърта или пета, много силна вълна в резултат на това?
Костадин Ангелов: На този въпрос никой не може да Ви отговори в света - дали ще има следваща вълна или няма да има следваща вълна.


Водещ: Въпросът е дали ще бъде вследствие от тези прекалено либерални мерки?
Костадин Ангелов: Нали Ви казах, че

 

на 12 часа следим всеки един показател. Всичко може да бъде променено

 

Затова Ви казах – всички се учим в движение. Всички променяме стратегиите си в ход. И това, което правим в България – намерихме правилната среда, златната среда я намерихме. И успяхме с този комплекс от мерки да получаваме най-добрия резултат в Европа.


Водещ: Много благодаря за този разговор.
Костадин Ангелов: И аз Ви благодаря.

Коментари