Публикация

Д-р Станислав Казанджиев: Пациентите предпочитат срещу онихомикозата „удобни“ продукти

Д-р Станислав Казанджиев: Пациентите предпочитат срещу онихомикозата „удобни“ продукти

Д-р Станислав Казанджиев е дерматолог в Ловеч с повече от 32 години професионален опит. Има собствена медицинска практика, която работи по договор с НЗОК.

Завършва медицина през 1984 г в  Медицинския университет в Плевен. Специалност по Дерматология и венерология има от 1988 г.

Разговаряме с него по проблема с онихомикозата – нейното лечение и предпазване от повторно заразяване.

 

 

- Д-р Казанджиев, кои хора са сред най-застрашените от заразяване с гъбички?

- Гъбичните инфекции засягат кожата, ноктите и косата. Те са вид паразити, които могат да бъдат открити навсякъде в околната среда - в състава на почвата и по животните живеят милиарди гъбички. Често те причиняват микози - това  са инфекциозни заболявания, които по принцип протичат леко, но понякога могат да представляват сериозен проблем.

 

За да се заразят хората, са необходими предразполагащи фактори – ползване на едни и същи кърпи, чехли, дрехи от много хора, често изпотяване. Възможно е заболяването да се пренесе от животни, както и при посещения в басейни и градски бани, а също и по време на спорт. Много мои пациенти споделят, че краката им се изпотяват от определен вид обувки или чорапи. Микозите обичат влагата и топлината.

 

Срещат се и при пациенти с онкологични заболявания, които провеждат лъче- и химиотерапия. При тях има изразен имунодефицит. Диабетът също е предразполагащ фактор.

 

- Защо едни хора боледуват, а други – не?

- Свързано е с индивидуална реакция на организма – хората с по-слаб имунитет, или с предразполагащи фактори заболяват по-лесно. За останалите е по-трудно за се заразят.

 

- Каква е причината за появата на гъбичките по ноктите?

- При разчесване или при нелекуване гъбичките се прехвърлят от гладката кожа върху ноктите. Често притискането от тесни обувки благоприятства разпространението на микозата и върху нокътните  плочки, защото те причиняват хронични травми и влошават циркулацията на кръвта.

 

- Коя промяна в ноктите показва, че пациентът развива гъбична инфекция?

- Инфекцията започва като белезникаво или жълтеникаво петно по повърхността на нокътя, близо до свободния му ръб. След време процесът се разпространява към основата на нокътя, който потъмнява и може да стане кафеникав до черен на цвят,  нокътната плочка започва да задебелява, става ронлива. Деформацията започва да става все по-видима и драстична. Масивните инфекции водят до пълно разрушаване на нокътя.

 

Процесът обикновено започва от един нокът -  и постепенно се прехвърля и на другите.

Има и друг вид симптоми – точковидно побеляване, което се причинява от друга разновидност гъбички.

 

Появата на онихомикоза обикновено се предшества от зараза по кожата между пръстите.

 

- Как се поставя диагнозата?

- С преглед при специалист, който преценява дали са необходими допълнителни изследвания за доуточняване на състоянието на пациента.

 

За по-точно диагностициране се остъргва материал от заразения нокът и се наблюдава под микроскоп. Прилага се и културелно изследване.

 

- Изискват ли гъбичките по ноктите незабавно лечение?

- Колкото по-рано пациентът потърси лекарска помощ, толкова е по-добре, както е при всяко заболяване. Тогава терапията може да се проведе и само с локални средства. Но от опита в моята практика мога да споделя, че пациентите обикновено идват в кабинета на дерматолога, когато заразата е обхванала поне 3 нокътя. Затова терапията обикновено е с медикаменти през устата. Хубавото в случая е, че в момента има богат избор от препарати, които гарантират качествено лечение.

 

 До махане на нокътя в днешно време не се стига. Въпреки това е важно да се знае, че лечението е с продължителност понякога повече от половин година.

 

Трябва да отбележа, че козметичните лакове и особено гел лаковете съсипват ноктите, защото се нагряват, и използват много химикали увреждащи нокътната плочка.

 

Има лечебни лакове, какъвто е Микодефен, който имат много добър терапевтичен ефект. Подходящи са при случаи на по-слабо засягане на нокътя и е удобен за пациентите. По-дългото лечение отегчава болния и често той изоставя терапията или започва да пропуска. Това не е добре, защото гъбичките са устойчиви и изискват постоянство и упоритост. В моята практика ползвам Микодефен, особено за да разтоваря организма от лекарства. Той е лесен за употреба, нанася се на тънък слой през ден по време на първия месец, поне два пъти седмично през втория месец и веднъж седмично от третия месец нататък. Продължителността на лечението зависи от тежестта на инфекцията, но не трябва да надвишава лечебния период от 6 месеца.

 

- Възможно ли е с Микодефен да се проведе продължително лечение?

- Да, съставът на продукта позволява по-дълга употреба, защото няма противопоказания. Прилага се върху малка площ – само върху болния нокът, който преди това се изпилява. Необходимо е при слагането с четчицата да се обхване и малка част от кожата в съседство.

 

Най-важното е, че лакът е удобен за употреба на пациентите.

 

- Има ли риск от усложнения, ако гъбичките не се лекуват, и от какви?

- Възможни са усложнения като при всяко заболяване. Локалните са зачервяване и бактериални инфекции. Едно от честите и сериозни усложнения е рискът от поява на червен вятър - еризипел.

 

При определени микози от рода Candida е възможно микозата да стане висцерална и да засегне лигавицата на устата, на стомаха и на други вътрешни органи.

Коментари