Публикация

Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет

Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет

През месеците май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет.


Това мнение изрази проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, пред БНТ.


„Сега сме април - чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас, още милион през май - всяка седмица по 250 000 на „Пфайзер“ и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на „Модерна“. Така че ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет“, смята проф. Кантарджиев.


Той коментира и темата за

 

въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване


„Страната ни одобрява сертификатите - ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора“, обясни специалистът и допълни, че здравият човек, който не представлява опасност за другите, е добре дошъл в нашата страна.


Проф. Кантарджиев изтъкна, че на европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни – „името на лицето и това дали е изкарало коронавиус, има ли създадени антитела и какъв е имунният отговор, ако е изследван, и трето - дали е ваксиниран“.


„Всяка ваксина е лекарство и се прилага по препоръките на производителя - ако един производител е казал две дози, значи трябва да се прилага в две дози“, заяви още експертът.


Дали ваксината на „Астра Зенека“ срещу COVID-19 може да се комбинира с друг вид

 

- изследвания по този въпрос са започнали през февруари и до 1-2 седмици ще имаме резултатите от тях, за да може законово да се регулира и да се приеме това, обясни проф. Кантарджиев.

 

Министърът: До края на седмицата ще имаме отговор за втората доза с ваксината на „Астра Зенека“


По думите му юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини.


„Наясно сме, че се преекспонират нещата - нито са толкова често тези тромбози, редки са случаите - на три милиона се развива една тежка“, обясни директорът на НЦЗПБ.


Той подчерта, че тромбозите стават само при първа игла на ваксината и се наблюдават сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацентипни средства.


„Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия - когато жената е в овулация и приема първа доза от „Астра Зенека“. Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът“, допълни професорът.

Нека да се изчака тази седмица да се разгледат предложенията на тези експертни съвети за комбинацията на два вида ваксини. Моето лично моето мнение е да се изчака, смята експертът.


Според него, проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината.


„При втора игла няма описан случай на тромбоза“, категоричен е проф. Кантарджиев.
Цената на PCR тестовете е много висока поради голямото търсене - реактивите и трудът трябва да са 20 до 30 лева, засега нищо в посока намаляване не може да се направи, защото частните лаборатории определят цената спрямо търсенето, каза още специалистът.


Той обясни, че в страната вече се наблюдават

 

нови варианти на коронавируса

 

те са в Северна България.

Коментари