Публикация

Защо не протестираме срещу себе си?

Напоследък у нас e актуално всеки да си отстоява правата докрай.


И това е правилният подход за европейски граждани! Проблемът е, че ни иде отръки да настояваме държавата, общините, институциите и кой ли не да си изпълни задълженията към нас, но забравяме да предявим същите претенции към самите себе си. Защото никоя организация или учреждение не може да отмени или замени собствената ни грижа за живота и здравето ни.

Оказва се например, че прекрасно ни се удава да протестираме срещу вредните условия на околната среда, но само когато те са причинени от другите. А когато ние разрушаваме собственото си тяло и собствените си деца с тютюнев дим, не ни се ще да протестираме срещу себе си.

Същото важи и за други масови навици, които ни се виждат все дребни – прекаляване с мазни вредни храни, тотално обездвижване, липса на всякаква превантивна грижа за здравето – било профилактичен преглед, ваксина, лабораторни изследвания или поне измерване на кръвното налягане. А истинската полза за нас започва от самите нас.

И когато се събере критична маса от хора, които се отнасят към себе си по европейски, тогава и гласът ни с искания към институциите ще звучи по-искрено и ще се чува по-ясно.

Затова, преди да се обявите срещу глобалното затопляне, помислете как да спестите на детето си пушека в собствения му дом.

Коментари