Публикация

Микробиота и Микробиом

Микробиота и Микробиом

Въведение


Преди хиляди години бащата на медицината Хипократ е казал, “всички здравословни проблеми тръгват от червата”. По това време понятия като Микробиота и Микробиом не са били познати на човечеството. След дълги години на развитие на медицината се стига до този момент на откритие на микроорганизмите. През далечната 1886 година австрийско- немски педиатър на име Теодор Ешерих открива наличието на бактерия по късно наречена Escherichia coli в стомаха на дечица оплакващи се от диария. Това откритие поставя и началото на определянето на редица други микроорганизми, които живеят в нашето тяло, някои полезни други не толкова. Това довежда впоследствие и до сензационното откритие, че именно тези малки микроскопични микроорганизми всъщност съставляват над 90% от клетките в нашето тяло, както и съответно формират нашата генетика.

В днешно време науката толкова се е развила, че благодарение на един Микробиомен тест имаме възможността да идентифицираме стотици различни видове микроорганизми в нашето здраве, както тяхната бройка, така и баланса между “полезни” и “вредни”.

Изключително впечатляващо нали ?

Ако имаме тази информация и съответно знаем как да я анализираме и интерпретираме ние можем да стигнем до първоизточника на всички наши болежки и проблеми.

Само за справка:

Влошеното здраве на нашия Микробиом се асоциира със развитието на редица заболявания като:

Депресивни състояния
Автоимунни заболявания
Проблеми с кожата
Проблеми с щитовидната жлеза
Храносмилателни проблеми като симптоми на раздразненото дебело черво, гатрит, язва, колит и други
Репродуктивни проблеми
И други..

Добре, но какво всъщност представлява Човешкият Микробиом?

 

Какво представлява Човешкият Микробиом ?


Човешкият Микробиом е съвкупност от десетки трилиони микроорганизми, които се намират върху и в нашето тяло. Тези микроорганизми на ежедневна база си комуникират, обменят генетична информация и най-общо казано се грижат за нашето здраве и благополучие.

Изключително важно е да се грижим за здравето на Микробиома ни, тъй като при неправилен начин на живот можем да навредим на баланса между полезни и вредни микроорганизми, които живеят в нашето тяло и това съответно да доведе до влошено качество на живот.

Човешкият Микробиом е съставен от 4 различни популации микроорганизми като в тази статия ще акцентирам на здравето на Чревния ни Микробиом. Чревният Микробиом формира нашата Ентерична нервна система, наричана още нашия втори мозък.

 

Фундаменти (основни фактори), които ни влияят на здравето на нашия Чревен Микробиом ?

 

Количество стрес – по високи нива на кортизол (хормона на среса) влияят пряко на разграждането и в последствие абсорбцията на важни макронутриенти и микронутриенти, също така може да се влоши пропускливостта на чревната ни стена.
Количество качествен сън – липса на сън води до дисбаланс и влошено/ частично абсорбиране на хранителните вещества, промяна в нивата на лептин и грелин и лоша инсулинова чувствителност и дългосрочно до чревен дисбаланс. Повече по темата прочете тук, в  секция ролята на съня и стреса върху нашето тяло.
Начин на хранене
Чрез благоприятен или не чак толкова благоприятен начин на хранене, можем силно да повлияем здравето на Микробиома ни.

Генерално здравословен начин на хранене, благоприятстващ развитието на полезни микроорганизми в нашето тяло включва:

Достатъчно количествопребиотици и пробиотици,
Достатъчно количество цели и минимално преработени храни (плодове и зеленчуци и ядки други ),
белтъчини на ден минимум 1г на кг телесно тегло
нужните ни наситени и ненаситени мастни киселини за добра хормонална среда.
достатъчно количество течности на ден- минимум 300-400мл на кг телесно тегло
количество кофеин не повече от 200мг до 400мг на ден (строго индивидуално има хора, които не толерират добре кофеина и съответно при тях и 1 чаша кафе е много)
Спорт- аеробна и анаеробна активност
Редица проучвания сочат, че двигателната култура влияе позитивно на здравето на чревния ни Микробиом. Хората, които се занимават със спорт ежедневно имат по-голямо разнообразие на полезни микроорганизми в тялото си.

История на заболявания и проблеми със гастроинтестиналния тракт (синдром на раздразненото дебело черво, колит, гастрит и други). Това води до нарушена абсорбция на макронутриенти и микронутриенти и е предпоставка за развитие на дефицити на хранителни вещества.
Хронично ползване на антибиотици – води до дисбаланс в чревната флора, значително по- високо количество на вредните (болестотворни микроорганизми) в нашия ГИТ и съответно до възпалителни процеси в нашето тяло и влошена пропускливост на червата.
Наднормено тегло или под нормено тегло– пряко влияние на процента подкожни мазнини в нашето тяло и съответно до влошена абсорбция на хранителни вещества и влошено здраве на ГИТ.

 

Какво представляват Микробиомните тестове и какви са техните ползи ?

 

Микробиомните тестове са част от персонализираната медицина, която навлиза все по-сериозно и в науката за храненето. Микробиомните тестове ни предоставят изключително ценна информация за:

Разнообразието и баланса между “полезни” и “вредни” микроорганизми, които живеят в нашето тяло.
Нашият Ентеротип, който се сформира още в началните години на нашия живот. Той се базира главно на нашата генетика и в последствие се повлиява от нашите ежедневни хранителни избори. Това от своя страна предопределя и вида диета благоприятна за дългосрочното ни здраве!
Функционирането на различните системи (Имунната ни система, Храносмилателната и други) ;
пътища за пренос на информация в нашето тяло, чревно-мозъчна ос, чревно-сърдечна ос, чревно- чернодробна ос.
Ранна фаза на метаболитно заболяване,
дефицит на различни микронутриенти
инсулиновата ни чувствителност
възможността ефикасно да разграждаме макронутриентите (мазнините, въглехидратите и протеини)

 

Ролята на Микробиомните тестове в персонализираната медицина ?


Добре и в крайна сметка за какво ни е цялата тази информация, ако не можем или не знаем как да я използваме?

Искам да подчертая тук, че точността и ефективността на Микробиомните тестове тепърва ще бъде потвърдена от науката. Все още има недостатъчно данни, за да заключим успеваемостта на резултатите получени от Микробиомните тестове. Въпреки това, те ни дават ценна информация за това как функционира нашето тяло и взаимовръзката между различните системи в нашето тяло, количествено и качествено определяне на микроорганизмите в нашето тяло и съответно типа диета, която е по-благоприятна за нас за дългосрочното ни здраве.

Възможността да получим толкова персонализирана информация ни дава силата да повлияем на нашето здраве и да достигнем до първоизточника на редица проблеми/ болести в нашето тяло!
 
Моят опит с Микробиомните тестове


Имах възможността да изградя персонална хранителна програма на няколко мои клиенти след направен Микробиомен тест. Резултатите от тестовете ми помогнаха да изградя хранителен режим спрямо техния Ентеротип и съответно максимално да персонализирам моите препоръки, като включа само определени храни, които са благоприятни за тяхното здраве. Също така ми дадоха ценна информация за ранна фаза на развитие на заболявания, което предопредели нуждата от изписването на определени добавки и лекарства за своевременно менажиране на проблема.
 
Библиография
Precision Nutrition and the Microbiome, Part I: Current State of the Science; Susan Mills; et. al; Nutrients. 2019 Apr; 11(4): 923.
Defining the Human Microbiome; Luke K Ursell; et.al; Nutrition Reviews, Volume 70, Issue suppl_1, 1 August 2012, Pages S38–S44
Human microbiome; Kara Rogers; britannica.com

Коментари