Публикация

Пето училище по първични имунни дефицити

Пето училище по първични имунни дефицити

Петото училище по първични имунни дефицити ще се проведе онлайн на 23 април, петък, в рамките на световната седмица на заболяването, съобщават от Експертния център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска”.


Целта

 

е да се запознаят пациентите и родителите на деца с първични имунни дефицити с Covid епидемията и нейния причинител, развитието на заболяването при тези хора, както и с противоепидемичните мерки и възможностите за ваксиниране.


Желаещите да се включат трябва да потвърдят участието си до 19.04. на e-mail bgpidcenter@gmail.com с копие до microbiologybg@yahoo.com. Повече информация може да бъде получена на тел. 0877570898.


Модератори на онлайн училището

 

ще са проф. Елисавета Наумова, ръководител на Българската асоциация по клинична имунология и на Експертния център по редки болести-ПИД при УМБАЛ „Александровска", и проф. д-р Мариана Мурджева от Катедра „Микробиология и имунология“ в МУ-Пловдив.


Световната седмица на първичните имунни дефицити е глобална инициатива под наслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“.

 

Милиони хора по света живеят с компрометирана имунна система поради генетичен дефект

 

През 2021 г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до лечение.


Кампанията набляга на необходимостта от насърчаване донорството на плазма. Поставя се и фокус върху ваксинацията срещу коронавируса.

Коментари