Публикация

България получи първата пратка ваксини на Johnson and Johnson

България получи първата пратка ваксини на Johnson and Johnson

14 400 дози от ваксината срещу COVID-19 на Johnson and Johnson бяха доставени днес в България. Препаратите няма да бъдат разпределяни преди решение на Националния ваксинационен щаб и ще останат в склада на „БулБио-НЦЗПБ“ ЕООД, информира Министерството на здравеопазването.


Следващата доставка на ваксини срещу пандемичния вирувс се очаква в неделя, 18 април, от производителя „Moderna“ – 38 400 дози.


С близо 2200 по-малко са новозаразените пациенти с COVID-19 у нас през последните 7 дни

 

в сравнение с броя на излекуваните. През последната седмица оздравелите са 18332, а потвърдените нови случаи - 16154.


14-дневната заболяемост в страната през последните 14 дни е 570 на 100 хил. души. По този показател България е на единадесето място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров. През последните две седмици смъртността е 24 на 100 хил. души, като страната ни се нарежда на второ място както в ЕС, така и на Балканския полуостров. В сравнение с предходния период заболяемостта у нас е намаляла с близо 100 на 100 хил. души.


За последните 14 дни най-висока - с над 600 на 100 000, е заболяемостта в София-град

 

Варна, Русе, Перник и Софийска област. Най-ниска тя остава във Видин, Разград и Кърджали. През последните две седмици броят на положителните тестове значително намалява в процентно съотношение спрямо направените.


С близо 10% е намаляла заетостта на болничните легла за пациенти с неусложнена коронавирусна инфекция в сравнение с предходната седмица. Към 14 април леглата за консервативно лечение са запълнени на 65%, а при интензивните легла заетостта е 67%.

 

Коментари

Споделят  мнение, че  ваксините, които съдържат  повече  по количество антигени  действат по- бурно след приложение. И за това са възможни доста странични  прояви. В такъв случай не са подходящи за хора  над  65 години.